Η φωνή του Stephen Hawking ταξιδεύει προς μια μαύρη τρύπα

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπογράφει το επικήδειο άσμα
18 Ιουνίου 2018 05:03
Η φωνή του Stephen Hawking ταξιδεύει προς μια μαύρη τρύπα

Ο Stephen Hawking έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας την επιστημονική κοινότητα του εικοστού πρώτου αιώνα αισθητά πιο φτωχή. Τα αντίο που ήχησαν εκείνη την ημέρα ήταν τουλάχιστον χιλιάδες, αφού επιστημονικές ομάδες (και μη) απ' όλο τον κόσμο, τίμησαν - ο καθένας με τον τρόπο του - το λαμπρό μυαλό που ήταν αυτός ο άνθρωπος. Η μεγάλη απώλεια, επιτάσσει τρόπον τινά και κάποια μεγάλη "τελετή" κι έτσι, τιμής ένεκεν της ερευνητικής του εργασίας στο φαινόμενο που αποτελούν οι μαύρες τρύπες, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία βρήκε ίσως τον πιο κατάλληλο τρόπο να τιμήσει το θανόντα. Τη στιγμή όπου οι στάχτες του "ενταφιάζονταν" στο Αβαείο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου, δίπλα στον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο, ο εν λόγω οργανισμός εξέπεμπε στο διάστημα τη γνωστή συνθετική φωνή του μεγάλου αστροφυσικού, με προορισμό την πλησιέστερη μαύρη τρύπα του σύμπαντος μας.

Το μήνυμα ειρήνης και ελπίδας που κρύβεται στα λόγια του Hawking συντροφεύει ένα εξάλεπτο επικήδειο άσμα, το οποίο συνέθεσε ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή μουσικούς - ο δικός μας, Βαγγέλης Παπαθανασίου. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Vangelis (όπως είναι το καλλιτεχνικό του), έχει υπογράψει τα μουσικά θέματα ταινιών που άφησαν ιστορία στον κινηματογράφο, μεταξύ αυτών το Blade Runner και το Chariots of Fire, ενώ αξιοσημείωτη θα βρει κανείς και τη δουλειά του στη σειρά ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται, Cosmos: A Personal Voyage. Η ESA (abbr. European Space Agency) έστειλε το μουσικό κομμάτι από τη βάση της στην Ισπανία, προς τη μαύρη τρύπα 1A 0620-00. Πρόκειται για ένα "δυαδικό σύστημα με ένα πορτοκαλί αστέρι νάνο," που βρίσκεται 3.500 έτη φωτός μακριά. Όταν σε μερικές χιλιετίες από τώρα το κομμάτι του Παπαθανασίου φτάσει εκεί "θα παγώσει από το event horizon," δήλωσε ο Καθηγητής και Διευθυντής του οργανισμού, Gunther Hasinger. Αξίζει να σημειωθεί πως οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση παρέλαβαν από ένα φυσικό αντίτυπο του κομματιού.

Πρόκειται για μια όμορφη και συμβολική χειρονομία που δημιουργεί μια σχέση σύνδεσης μεταξύ της παρουσίας του πατέρα μας σε αυτόν τον πλανήτη, της επιθυμίας του να ταξιδέψει στο διάστημα, και των εξερευνήσεων του σύμπαντος που έκανε στο μυαλό του. - Lucy Hawking

Στο μνημείο του Hawking αναγράφεται τόσο η εξίσωσή του που περιγράφει την εντροπία μιας μαύρης τρύπας, όσο και η ακόλουθη επιγραφή: "Εδώ κείτεται ό,τι ήταν θνητό από τον Stephen Hawking."