Οι μέλισσες κατανοούν μια αρκετά περίπλοκη μαθηματική έννοια

Είναι εξυπνότερες από όσο νομίζατε
10 Ιουνίου 2018 00:30
Οι μέλισσες κατανοούν μια αρκετά περίπλοκη μαθηματική έννοια

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αποδείχτηκε πως οι μέλισσες μπορούν να κατανοήσουν την ποσοτική αξία του τίποτα και να τοποθετήσουν το μηδέν στην σωστή θέση σε μια σειρά από διαδοχικούς αριθμούς. Αυτό είναι το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο που δείχνει ότι ο εγκέφαλος ενός εντόμου μπορεί να κατανοήσει την έννοια του μηδέν, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόηση που έχουμε για το πως εξελίχθηκε η σύνθετη επεξεργασία αριθμών.

Υπάρχουν τέσσερα στάδια στην κατανόηση της έννοιας του μηδέν στην ανθρώπινη κουλτούρα, ιστορία, ψυχολογία και την εκμάθηση των ζώων.

Στάδιο πρώτο: Κατανόηση του μηδέν ως την απουσία κάποιου αντικειμένου, όπως η ανυπαρξία φαγητού σε ένα πιάτο. Αυτό το πρώτο επίπεδο επιτυγχάνεται στα αρχικά στάδια της οπτικής επεξεργασίας

Στάδιο δεύτερο: Κατανόηση του μηδέν σαν ‘’τίποτα’’ εναντίον ‘’κάτι’’, όπως η ύπαρξη ή η απουσία φωτός σε ένα δωμάτιο. Το ‘’τίποτα’’ επομένως αντιμετωπίζεται σαν μια σημαντική συμπεριφορική κατηγορία.

Στάδιο τρίτο: Κατανόηση ότι το μηδέν έχει αριθμητική αξία και ανήκει χαμηλά στην σειρά των θετικών αριθμών. Για παράδειγμα 0 < 1 < 2 < 3 κλπ.

Στάδιο τέταρτο: Κατανόηση ότι το μηδέν μπορεί να ανατεθεί σαν μια συμβολική αναπαράσταση που χρησιμοποιείται στους μοντέρνους μαθηματικούς υπολογισμούς. Για παράδειγμα 1 – 1 = 0.

Η μέλισσες έχουν κατανόηση τρίτου επιπέδου της έννοιας του μηδέν και πλέον θεωρούνται ένα από τα εκλεκτά είδη του πλανήτη μας που έχουν αυτήν την τόσο προηγμένη κατανόηση. Αν και στο παρελθόν συγκεκριμένα είδη όπως χιμπατζήδες, μαϊμούδες και παπαγάλους έδειξαν ότι έχουν την νοητική ικανότητα να κατανοήσουν την έννοια του μηδέν, αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει από ένα έντομο.

Εάν καταφέρουμε να βρούμε με ποιον ακριβώς τρόπο μπορούν οι μέλισσες να μετατρέπουν στο μυαλό τους το τίποτα στην αφηρημένη έννοια του μηδέν, τότε αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστια επίδραση στην δημιουργία μιας προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης που θα λειτουργούσε σε σύνθετα περιβάλλοντα.

Tags: