Snapdragon 850 | Ο πρώτος επεξεργαστής της Qualcomm για τα Windows 10 PCs

Πλήθος κατασκευαστών όπως η Samsung ανακοίνωσαν τα δικά τους 2-in-1s
06 Ιουνίου 2018 04:15
Snapdragon 850 | Ο πρώτος επεξεργαστής της Qualcomm για τα Windows 10 PCs

Το έχουμε ξαναπεί, η Qualcomm είναι εξαιρετική στο να στοχοποιεί τις ανάγκες μιας κατηγορίας προϊόντων, και να κατασκευάζει έπειτα ειδικά διαμορφωμένα SoCs, έτσι ώστε να πληρούν τις "προϋποθέσεις" της κάθε πλατφόρμας. Πάρτε για παράδειγμα το πρόσφατα ανακοινωθέν XR1, ένα chip ανασχεδιασμένο από το μηδέν για τις απαιτήσεις των AR & VR headsets που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον. Περί μίας ακόμη τέτοιας στοχοποιήσης αναγκών πρόκειται, αφού κατά τη φετινή της παρουσία στην Computex 2018, η εταιρία παρουσίασε τον πρώτο της επεξεργαστή που φτιάχθηκε αποκλειστικά για να τροφοδοτήσει μια νέα γενιά Windows 10 συσκευών.

Λόγος για τον Snapdragon 850, ένα chip που υπόσχεται να βγάλει τα ARM Windows 10 PCs από την σφαίρα των gimmick προτάσεων στην αγορά, και να τα οδηγήσει σε εκείνη των ουσιαστικών, χρηστικών προϊόντων. Η φύση της εν λόγω αρχιτεκτονικής επιτρέπει υψηλές συχνότητες, δίχως να υποφέρει από υπερθερμάνσεις, πόσο μάλλον στο ευρύχωρο καλούπι ενός φορητού, προσωπικού υπολογιστή (σε σύγκριση με ένα κινητό τηλέφωνο). Χρονισμένος στα 2.96 GHz, ο SD 850 σκοράρει στον τομέα της απόδοσης 30% περισσότερο από τον αρκετά ικανοποιητικό Snapdragon 835. Κάπου εδώ αξίζει να θυμίσουμε πως ο emulator που έχει αναπτύξει η Microsoft είναι σε θέση να τρέξει κάθε x86 εφαρμογή, όπως για παράδειγμα η σουίτα προγραμμάτων της Adobe. Αυτό σημαίνει πως η χρήση του Photoshop - παρότι λειτουργική και πριν - θα είναι αρκετά πιο σταθερή και δε θα διαφέρει ως εμπειρία από εκείνη που θα πετύχαινε κάποιος με ένα "κανονικό" laptop, αισθητά μεγαλύτερου budget.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών του ξεχωρίζει η υποστήριξη HDR οθονών, η ενσωμάτωση ενός modem X20 LTE που θα προσφέρει ταχύτητες που φτάνουν τα 1.2Gbps, η εξαιρετική του αυτονομία που αγγίζει τις 25 ώρες, καθώς και η καταγραφή 4K οπτικοακουστικού περιεχομένου (αν και είναι δύσκολο να φανταστούμε κάποιον που θα απαθανατίζει στιγμές της καθημερινότητας του κάνοντας χρήση της κάμερας που βρίσκεται στο laptop του). Πλήθος κατασκευαστών έδειξαν ενδιαφέρον στη χρήση του εν λόγω chip, με τις φήμες να θέλουν τη Samsung να βρίσκεται πολύ κοντά στην παρουσίαση του πρώτου της ARM Windows 10 convertible.