Το Instagram αποκαλύπτει τους μηχανισμούς λειτουγίας του

Και καταρρίπτει τους μύθους γύρω από αυτήν
04 Ιουνίου 2018 07:02
Το Instagram αποκαλύπτει τους μηχανισμούς λειτουγίας του

Μια φορά και έναν καιρό, όταν τα πράγματα ήταν  πιο απλά, τα social media όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram, πρόβαλλαν τις ενημερώσεις με χρονολογική σειρά στο feed του χρήστη. Μετά ήρθε η “εξέλιξη”, ένα αλγοριθμικό feed που έκρινε και έδειχνε postS στο χρήστη βάσει της σχετικότητάς τους, η οποία καθοριζόταν από περίπλοκους παράγοντες. Αρκετοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν στο νέο τρόπο ενημερώσεων, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Και όσοι έλπιζαν πως το χρονολογικό feed θα έκανε κάποια στιγμή την επιστροφή του, καλό είναι να αναθεωρήσουν.

Όπως αποκαλύπτει το TechCrunch, το Instagram δεν πρόκειται να επανέλθει στη χρονολογική σειρά, παρόλο που γνωρίζει τη δυσαρέσκεια των χρηστών για το αλγοριθμικό feed.

Το Instagram δε σκέφτεται αυτή τη στιγμή κάποια επιλογή που να βλέπετε την παλιά χρονολογική σειρά στο feed επειδή δε θέλει να προσθέσει περισσότερη περιπλοκότητα (οι χρήστες μπορεί να ξεχάσουν ποιο feed έχουν ρυθμίσει), αλλά ακούει τους χρήστες που δε συμπαθούν τον αλγόριθμο.

Μεταξύ άλλων, το Instagram έδωσε μερικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που λειτουργεί ο αλγόριθμος. Για παράδειγμα, το feed παρουσιάζεται μετά από ανάλυση διαφόρων παραγόντων, όπως :

  • Το ενδιαφέρον του χρήστη για το post, το οποίο καθορίζεται από ανάλυση παλαιότερων αλληλεπιδράσεων με παρόμοια posts.
  • Αν είναι πρόσφατο ένα post, παίρνει προτεραιότητα  έναντι των παλαιότερων.
  • Η σχέση με τον χρήστη που πόσταρε, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που αλληλεπιδράτε περισσότερο με σχόλια ή tags στις φωτογραφίες τους.
  • Η συχνότητα με την οποία επισκέπτεστε το Instagram παίζει επίσης ρόλο, αφού θα προσπαθήσει να σας δείξει τα καλύτερα posts από την τελευταία φορά που ανοίξατε την εφαρμογή.
  • Αν ακολουθείτε πολλούς χρήστες, θα επιλέξει posts από περισσότερους οπότε θα βλέπετε λιγότερο περιεχόμενο από έναν και μοναδικό χρήστη.
  • Ο χρόνος που ξοδεύετε στο Instagram θα καθορίσει αν θα βλέπετε τα "καλύτερα" posts σε λίγο χρόνο ή αν θα φέρνει στην επιφάνεια περισσότερα posts αν ο χρόνος που περνάτε στην εφαρμογή είναι αρκετός.

Το Instagram θέλησε να καταρρίψει και κάποιους μύθους. Θα σας δείξει λοιπόν όλα τα posts από όλους αυτούς που ακολουθάτε αν συνεχίσετε το scroll και δε θα κρύψει posts. Η θέση που θα βρεθεί ένα post στο feed σας δεν είναι universal και εφαρμόζεται μόνο βάσει των δικών σας ενδιαφερόντων. Το Instagram δεν “επιβραβεύει” περιεχόμενο από χρήστες που χρησιμοποιούν τα  Stories ή το Live, αλλά ούτε και κρύβει περιεχόμενο από χρήστες που ποστάρουν πολύ συχνά. Το αν ένα προφίλ είναι προσωπικό ή επαγγελματικό δεν αλλάζει το πόσο συχνά θα εμφανίζεται στο feed. Τέλος, η χρήση πολλών hashtags δεν επηρεάζει αρνητικά τη θέση στο feed.