Οι έφηβοι χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο το Facebook

Το YouTube είναι η αγαπημένη τους πλατφόρμα
03 Ιουνίου 2018 06:15
Οι έφηβοι χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο το Facebook

Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει πως το Facebook συνεχίζει να χάνει έδαφος στις νεαρές ηλικίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη του Pew Research Center σε εφήβους ηλικίας 13-17 ετών, μόλις το 51% δήλωσε πως χρησιμοποιεί το Facebook. Εντυπωσιακή πτώση, αν λάβει κανείς υπόψη παρόμοια έρευνα του 2015 όπου το ποσοστό ήταν στα 71%.

Η πιο δημοφιλής πλατφόρμα φαίνεται πως είναι το YouTube με 85% και ακολουθεί το Instagram και το Snapchat με 72% και 69% αντίστοιχα. Το YouTube και το Snapchat είναι επίσης οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν συχνότερα οι έφηβοι.

Το περιβάλλον των social media μεταξύ εφήβων είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν τρία χρόνια. Τότε, τα social media των εφήβων αφορούσαν κυρίως το Facebook. Σήμερα οι συνήθειες τους δεν αφορούν μόνο μία πλατφόρμα. – Monica Anderson, επικεφαλής της έρευνας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση των εφήβων στο θέμα του πώς τα social media τους επηρεάζουν. Το 31% θεωρεί πως τους επηρεάζει θετικά, βοηθώντας τους να συνδεθούν με φίλους και οικογένεια. Το 24% έχει αρνητική στάση θεωρώντας πως είναι πηγή bullying και διάδοσης φημών. To 45% βρίσκεται κάπου στη μέση.

Από τους εφήβους της μελέτης, το 95% έχει πρόσβαση σε smartphone, ενώ το 2015 το ποσοστό μετά βίας έφτανε το 73%. Τέλος, το 45% απάντησε πως χρησιμοποιεί το internet διαρκώς, σημειώνοντας 21% αύξηση από το 2015.