Η πρώτη εγχείρηση σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια ρομπότ

Δικαίωση για την ακρίβεια των ρομποτικών χεριών στη χειρουργική
12 Μαΐου 2018 05:59
Η πρώτη εγχείρηση σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια ρομπότ

Η χρήση ρομπότ στην ιατρική ακούγεται λογική μιας και δεν κουράζονται ποτέ, ενώ μπορούν να κινούνται με εξαιρετική ακρίβεια, γεγονός πολύ σημαντικό στη χειρουργική όπου το παραμικρό τρέμουλο του χεριού μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania πραγματοποίησαν λοιπόν την πρώτη εγχείρηση σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια ρομπότ.

Ο 27χρονος Noah Pernikoff μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα διαπίστωσε πως έχει έναν καρκινικό όγκο εξαιρετικά σπάνιο (προσβάλει έναν άνθρωπο στους 1 εκατομμύριο το χρόνο), ο οποίος βρισκόταν εκεί όπου η σπονδυλική του στήλη συναντούσε το κρανίο του. Οποιαδήποτε λάθος κίνηση την ώρα του χειρουργείου θα μπορούσε να αφήσει τον Pernikoff παράλυτο ή με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Η εγχείρηση αφαίρεσης του όγκου είχε επικεφαλής τον Dr. Neil Malhotra, διήρκησε πάνω από 20 ώρες και χάρη στην ακρίβεια των ρομποτικών χεριών της Da Vinci, ο όγκος αφαιρέθηκε ολόκληρος χωρίς να προκαλέσει προβλήματα. Θα αργήσουμε πολύ ακόμα να δούμε μία πλήρως ρομποτική επέμβαση λόγω της περιπλοκότητας αυτών, μέχρι τότε όμως οι γιατροί θα έχουν ένα σημαντικό εργαλείο για τις δύσκολες περιπτώσεις.