Νέο αρνητικό ρεκόρ για τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να προειδοποιούν
09 Μαΐου 2018 04:30
Νέο αρνητικό ρεκόρ για τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Παρά τις όποιες προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν σε νέα επίπεδα αυτόν τον Απρίλιο, αγγίζοντας κατά μέσο όρο τα 410 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Αυτά τα νούμερα σύμφωνα με τους γεωλόγους είναι τα υψηλότερα εδώ και 800.000 χρόνια. Για την ακρίβεια οι μετρήσεις που έγιναν στο Mauna Loa της Χαβάης έδειξαν τα επίπεδα να βρίσκονται στα 410.31 ppm.

Το νέο αρνητικό ρεκόρ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αρνητικών ρεκόρ και δυσοίωνων προβλέψεων για την περιβαλλοντική κατάσταση του πλανήτη μας. Είναι επίσης μια ακόμη υπενθύμιση μέσα στις πολλές, πως χρειαζόμαστε άμεση δράση για να αποφύγουμε κάποιες σοβαρές συνέπειες τις ερχόμενες δεκαετίες. Ο γεωχημικός Ralph Keeling, διευθυντής του Scripps CO2 Program που κάνει συχνά αυτές τις μετρήσεις δήλωσε τα παρακάτω:

Συνεχίζουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα. Το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, είναι τόσο απλό.

Τη δεκαετία του '50 οι μετρήσεις του πατέρα του Keeling, ονόματι Charles David Keeling δεν ξεπερνούσαν τα 310 ppm, οπότε μπορείτε να καταλάβετε την ταχύτητα με την οποία το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα.

Για να καταλήξουν οι επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι εδώ και 800.000 χρόνια δεν είχαμε τέτοια αύξηση στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, μελέτησαν δείγματα από παγιδευμένο αέρα μέσα σε παγετώνες. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων τους είχαν τα παραπάνω αποτελέσματα τα οποία δείχνουν την σοβαρότητα του προβλήματος. Εάν θέλετε να ρίξετε μια πιο αναλυτική ματιά στις μετρήσεις μπορείτε να το κάνετε εδώ.