Η αναγνώριση προσώπου της Αστυνομίας ταυτοποίησε χιλιάδες αθώους ως εγκληματίες

Απόδειξη πως το σύστημα δεν είναι έτοιμο
07 Μαΐου 2018 06:38
Η αναγνώριση προσώπου της Αστυνομίας ταυτοποίησε χιλιάδες αθώους ως εγκληματίες

Η αναγνώριση προσώπου έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, από τα κινητά μας τηλέφωνα μέχρι υπηρεσίες εισιτηρίων και ταυτοποίηση από υπηρεσίες ασφαλείας. Ωστόσο, όσο κι αν έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε πλήρως. Αυτό αποδεικνύεται και από τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία της Νότιας Ουαλίας.

Σύμφωνα με αυτά, κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών για το Champions League του 2017, το λογισμικό αναγνώρισε χιλιάδες αθώους ως πιθανούς εγκληματίες με ανησυχητικό ποσοστό λάθους. Από τα 2.470 άτομα, τα 2.297 ήταν λανθασμένες αναγνωρίσεις, περίπου δηλαδή το 92%. Ευτυχώς δεν έγιναν συλλήψεις, ενώ η αστυνομία απέδωσε το υψηλό ποσοστό λάθους στη χαμηλή ποιότητα των εικόνων από την Interpol και την UEFA.

Κανένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου δεν είναι 100% ακριβές σε όλες τις συνθήκες” δήλωσε και έσπευσε να υπερασπιστεί την τεχνολογία δίνοντας ένα δελτίο Τύπου στο οποίο αποκαλύπτει πως μέσα σε εννιά μήνες το λογισμικό αναγνώρισε σωστά 2.000 υπόπτους και προχώρησε σε 450 συλλήψεις. Επιπλέον, η απουσία λανθασμένων συλλήψεων αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας πως λειτουργούν σωστά οι δικλείδες ασφαλείας, με τους αξιωματικούς να ελέγχουν τις ειδοποιήσεις, ενώ μια ομάδα αλληλεπιδρά με το στόχο για να διαπιστώσει αν πρόκειται για το σωστό άτομο πριν προχωρήσουν σε επιχείρηση σύλληψης.