Επιστήμονες διατήρησαν ζωντανούς τους εγκέφαλους γουρουνιών χωρίς το σώμα τους

Αλλάζοντας τον προσδιορισμό του θανάτου
28 Απριλίου 2018 04:30
Επιστήμονες διατήρησαν ζωντανούς τους εγκέφαλους γουρουνιών χωρίς το σώμα τους

Επιστήμονες του Yale  ισχυρίζονται ότι διατήρησαν ζωντανούς τους εγκεφάλους γουρουνιών για 36 ώρες χωρίς αυτά να είναι συνδεμένα με το σώμα τους. Ένα πείραμα που θέλει να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του να είσαι ζωντανός ή νεκρός. Το εγχείρημά τους συναντήθηκε με θαυμασμό αλλά και με μια ηθική ανησυχία, καθώς εάν κάτι παρόμοιο συμβεί και με τον ανθρώπινο εγκέφαλο τότε θα μιλάμε για νέους τρόπους επέκτασης της ανθρώπινης ζωής.

Ο νευροεπιστήμονας του Yale Nenad Sestan περιέγραψε το πείραμά του στο συνέδριο του National Institutes of Health, με σκοπό να συζητήσει τα ηθικά θέματα που περιβάλλουν την δουλειά του. Σύμφωνα με τον Sestan η ομάδα του πειραματίστηκε με σχεδόν 200 γουρούνια που προμηθεύτηκε από ένα σφαγείο. Με την χρήση ενός συστήματος που προμήθευε τεχνητό αίμα στους εγκεφάλους των γουρουνιών κατάφερε να διατηρήσει τους εγκεφάλους τους "ζωντανούς" για 36 ώρες.

Βέβαια υπάρχει ένα μεγάλο "αλλά" στο αποτέλεσμα της έρευνας. Στα εγκεφαλογραφήματα που έγιναν φάνηκε πως η δραστηριότητα του εγκεφάλου των γουρουνιών ήταν παρόμοια με κάποιον που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν διατηρούσαν τη συνείδηση τους, αλλά τα εγκεφαλικά τους κύτταρα ήταν υγιή και ήταν σε θέση να συνεχίζουν τις λειτουργίες τους. Όποτε τεχνικά μπορούμε να πούμε πως οι εγκέφαλοι τους ήταν ζωντανοί.

Παρά τα αποτελέσματα της έρευνας που εγείρουν ερωτήματα βιοηθικής, ο αρχικό σκοπός ήταν η δημιουργία ενός άτλαντα με όλες τις συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπινων νευρώνων. Ο Sestan είπε πως το αποτέλεσμα της δουλειάς του, ήταν τέτοιο που θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και σε ανθρώπους, αλλά προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα θα έχουμε όταν δημοσιευτεί επίσημα σε κάποιο έγκριτο μέσο.