Microsoft Translator | Offline μεταφράσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η ύπαρξη κάποιου AI chip δεν είναι απαραίτητη
20 Απριλίου 2018 09:00
Microsoft Translator | Offline μεταφράσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η χρήση εφαρμογών μετάφρασης είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων όσων ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ενώ υπάρχουν λύσεις που λειτουργούν offline, δεν προσφέρουν την πιστότητα, αλλά και την ευελιξία εκείνων που απαιτούν τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό συμβαίνει ελέω των αλγορίθμων μηχανικής εκμάθησης που φροντίζουν ως προς τη συνεχή εξέλιξη των δυνατοτήτων όλων όσων τρέχουν μέσω κάποιου διακομιστή στο cloud. Τι θα λέγατε λοιπόν, αν κάποια εταιρία μπορούσε να παραδώσει την online δύναμη του μεταφραστή της, σε μια μη-συνδεδεμένη στο διαδίκτυο συσκευή.

Λόγος για τη Microsoft, όπου κατάφερε να ενσωματώσει μέρος των αλγορίθμων που μέχρι πρότινος έτρεχαν από τους διακομιστές του Microsoft Translator, εντός της εφαρμογής των iOS, Android και Amazon Fire οικοσυστημάτων. Η προσθήκη λοιπόν αυτόνομων chips τεχνητής νοημοσύνης και νευρωνικών δικτύων στις σύγχρονες κινητές συσκευές αρχίζει να αποδεικνύει έμπρακτα τη χρηστικότητα της. Η εν λόγω είδηση παρά ταύτα δεν αφορά κατ' αποκλειστικότητα αυτές - τις μετρημένες δηλαδή στα δάχτυλα του ενός χεριού ναυαρχίδες - αλλά το σύνολο το κινητών τηλεφώνων της αγοράς, αφού η κάπως τροποποιημένη νευρωνική μετάφραση μπορεί να τρέξει σχεδόν σε κάθε επεξεργαστή.

Ο Arul Menezes, επικεφαλής του τμήματος Μηχανικής Μετάφρασης δηλώνει σίγουρος για την αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος, ενώ προσθέτει πως τα νέα πακέτα μετάφρασης είναι αισθητά βελτιωμένα στην παράδοση μια πιο ανθρώπινης μετάφρασης. Εν αρχή, οι υποστηριζόμενες γλώσσες περιλαμβάνουν τα Αραβικά, Κινέζικα, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ιαπωνικά, Κορεάτικα, Πορτογαλικά, Ρωσικά, Ισπανικά και Ταϊλανδέζικα, ενώ αν καιρό περισσότερες γλώσσες αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους.