Το βινύλιο αποκτά νέα high-fidelity δομή;

Δε θα είναι πλέον μόνο θέμα νοσταλγίας
14 Απριλίου 2018 04:15
Το βινύλιο αποκτά νέα high-fidelity δομή;

Ένα από τα πρωτόλεια αναλογικά μουσικά μέσα του τελευταίου αιώνα φαίνεται να κάνει τη δυναμική επιστροφή του, αφού ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στην αγορά του. Η έξαρση της εμφάνισης του είναι τέτοιου ρυθμού όπου επιχειρηματίες ανά τον κόσμο επενδύουν σε εργοστάσια παραγωγής του. Λόγος φυσικά για το βινύλιο, όπου η παράδοξη άνοδος του στη ψηφιακή εποχή δε δείχνει σημεία ελάττωσης. Οι φανατικοί του είδους “ορκίζονται” στη ζεστασιά του ήχου που παράγει, οι audiophiles παραταύτα γνωρίζουν πως δεν πρόκειται παρά για τόνους νοσταλγίας, αφού η ίδια η φύση του δεν ξεπερνά τα όρια του lo-fi (abbr. Low-Fidelity).

Τη λύση έρχεται να δώσει μια Αυστριακή νεοϊδρυθείσα επιχείρηση η οποία διερευνά τρόπους κατασκευής hi-fi (abbr. High-Fidelity) βινυλίων. Οι εν λόγω υψηλής πιστότητας δίσκοι - ή αλλιώς HD Vinyls - θα έχουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής ενός αισθητά μεγαλύτερου εύρους συχνοτήτων, με αρκετά δυνατότερη ένταση ήχου. Φυσικά το όλο εγχείρημα δεν αποτελεί κάποια ολόφρεσκη πρωτοβουλία, αφού σύμφωνα με ευρεσιτεχνία που κατοχυρώθηκε πριν από μερικά χρόνια στην Ευρώπη υπάρχουν και άλλοι που το προσπάθησαν στο παρελθόν. Πατώντας πάνω σε αυτή και επενδύοντας συνολικά $4.8 εκατομμύρια δολάρια, η Rebeat Innovation δηλώνει σίγουρη πως θα τα καταφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέθοδος κατασκευής των HD Vinyls σε αντίθεση με εκείνη των συμβατικών είναι κατά πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον αφού δεν απαιτεί τη χρήση χημικών, ενώ παράλληλα ελέω των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την επίστρωσης της επιφάνειας τους επιτυγχάνεται ένα αισθητά μεγαλύτερο ευδόκιμο ζωής. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρίας, οι πρώτοι υψηλής πιστότητας δίσκοι βινυλίου θα βρεθούν στα ράφια των δισκάδικων το καλοκαίρι του 2019.