Σκάνδαλο Cambridge Analytica: Πρόσβαση σε συνομιλίες χρηστών

Στο φως περισσότερες πληροφορίες για τη διαρροή των δεδομένων
11 Απριλίου 2018 04:00
Σκάνδαλο Cambridge Analytica: Πρόσβαση σε συνομιλίες χρηστών

Συνεχίζουν να βγαίνουν στο φως νέες πληροφορίες που αφορούν το γιγαντιαίο σκάνδαλο των τελευταίων ημερών, που αφορά την διαρροή προσωπικών πληροφοριών χρηστών της πλατφόρμας του Facebook στην Cambridge Analytica. Οι πρώτες εκτιμήσεις ήθελαν μόνο 50 εκατομμύρια να είναι οι χρήστες που επηρεάστηκαν, ωστόσο σε ύστερη δήλωση του, στέλεχος της πλατφόρμας δήλωσε πως ο ακριβής αριθμός των παραβιασμένων χρηστών ανέρχεται στα 87 εκατομμύρια, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει μπει στο στόχαστρο κυβερνητικών και μη οργανισμών, οι οποίοι σκοπεύουν να πάρουν νομικά μέτρα έναντι της εταιρίας ενώ ταυτόχρονα ερευνούν για περαιτέρω πληροφορίες όπως αυτές που αποκαλύφθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον όμιλο Facebook, τα δεδομένα που έχει στα χέρια της η Cambridge Analytica, εμπεριέχουν προσωπικές συνομιλίες χρηστών, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως όλο αυτό έγινε λόγω της παλιάς πολιτικής του κοινωνικού δικτύου, που επέτρεπε στους προγραμματιστές να ζητούν πρόσβαση στις ιδιωτικές συνομιλίες των χρηστών για τις εφαρμογές τους. Τονίζεται πως η πρόσβαση στα μηνύματα δινόταν μόνο αν ο χρήστης έδινε την πλήρη συγκατάθεση του, μέσα από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Τη Δευτέρα, η Cambridge Analytica δημοσίευσε μια ανάρτηση στην οποία δηλώνει πως απέκτησε νόμιμα πρόσβαση σε αυτές της πληροφορίες αφού τις αγόρασε από τον Global Science Research director Aleksandr Kogan, όπως τον αποκαλούν. Ο Kogan φέρεται να είναι ένας από τους προγραμματιστές που δημιούργησαν εφαρμογή συλλογής πληροφοριών πριν την περίοδο του 2015, που έγιναν οι αλλαγές στους όρους απορρήτου.