Το Facebook συλλέγει το ιστορικό κλήσεων και τα SMS στο Android

Το iOS δεν επηρεάζεται
26 Μαρτίου 2018 04:00
Το Facebook συλλέγει το ιστορικό κλήσεων και τα SMS στο Android

Σαν να μην αρκούσε ο χαμός που έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης που εμπλέκει την πασίγνωστη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και την Cambridge Analytica, που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, με πρόσφατες πληροφορίες μαθαίνουμε πως ο τιτάνας του διαδικτύου συλλέγει προσωπικά αρχεία κλήσεων αλλά και SMS χρηστών. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, όλοι οι χρήστες των οποίων τα δεδομένα έχουν συλλεχθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν δώσει την συγκατάθεση τους μέσα από τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκάστοτε εφαρμογής που χρησιμοποιούσαν.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες που καταφτάνουν από το Νεοζηλανδό προγραμματιστή, Dylan McKay, το Facebook για πολλά χρόνια συλλέγει το ιστορικό κλήσεων αλλά και αναλυτικά δεδομένα αυτού, από τους χρήστες των Android συσκευών, ενώ όλα αυτά μπορεί κάποιος να τα βρει όταν ζητήσει μέσω της πλατφόρμας αντίγραφο των δεδομένων του. Ο λόγος πίσω από αυτή την κίνηση, βρίσκεται στην βελτιστοποίηση του αλγορίθμου της πλατφόρμας που επιτρέπει τις “προτάσεις φιλίας”. Βασιζόμενη στις κλήσεις και τα μηνύματα των χρηστών, το Facebook μπορούσε να κάνει καλύτερες προτάσεις για καινούργιους φίλους στους χρήστες.

Η εταιρία ανάρτησε μια άμεση απάντηση στο νέο αυτό ζήτημα εξηγώντας από τη μεριά της το τι ακριβώς συμβαίνει, ισχυριζόμενη πως η πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων είναι κάτι συνηθισμένο σε εφαρμογές social media.

Το πιο σημαντικό κομμάτι των εφαρμογών και των υπηρεσιών που σας βοηθούν να συνδεθείτε, είναι να κάνεις εύκολο στο χρήστη να βρει τους ανθρώπους που θέλει να συνδεθεί μαζί τους. Επομένως την πρώτη φορά που συνδέεστε σε μια messaging ή social app εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, είναι μια ευρεία πρακτική να γίνεται upload των επαφών σας.

Μέχρι τώρα δεν έχει ανακαλυφθεί το ίδιο φαινόμενο στο iOS.