Η Airbus βρήκε έναν τρόπο να καθαρίσει τα σκουπίδια του διαστήματος

Με την χρήση ενός άγκιστρου
18 Μαρτίου 2018 19:53
Η Airbus βρήκε έναν τρόπο να καθαρίσει τα σκουπίδια του διαστήματος

Τα σκουπίδια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για τις διαστημικές εταιρίες, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι διαστημικές υπηρεσίες του πλανήτη μας παρακολουθούν συνολικά 7.000 τόνους σκουπιδιών που απαρτίζονται από περισσότερα από 20.000 κομμάτια υλικού μεγαλύτερα από 10 εκατοστά. Για αυτόν τον λόγο οι ευρωπαϊκές διαστημικές υπηρεσίες καθώς και ιδιωτικές εταιρίες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια που λέγεται RemoveDebris για να καθαρίσουν το διάστημα από τα σκουπίδια που έχουμε αφήσει.

Μία από τις πιο πρωτότυπες προσπάθειες για την λύση του προβλήματος ήρθε από την Airbus και στόχος της είναι το μεγαλύτερο από τα σκουπίδια του διαστήματος. Η εταιρία θέλει να πιάσει τον ανενεργό πλέον δορυφόρο Envisat με ένα διαστημικό άγκιστρο που θα εκτοξευθεί από έναν δορυφόρο και θα τον αναγκάσει να μπει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας όπου αυτός θα καεί στην επανείσοδο.

 Ο Envisat όταν μπήκε σε τροχιά το 2002 ήταν ένας από τους πιο σύγχρονους δορυφόρους παρατήρησης, αλλά δυστυχώς σταμάτησε να λειτουργεί το 2012, οταν και έγινε το μεγαλύτερο αντικείμενο που ρύπαινε το διάστημα. Το βάρος του ξεπερνάει τους 8 τόνους .Οι τεχνικοί της Airbus πιστεύουν ότι εάν το σχέδιο τους πετύχει τα υπόλοιπα κατάλοιπα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο διάστημα δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για το άγκιστρο τους.

Το άγκιστρο κατασκευάζεται στην Αγγλία και οι πρώτες δοκιμές ενός μικρού πρωτότυπου θα γίνουν τον επόμενο μήνα. Εάν πιστέψουμε τα λεγόμενα και της δηλώσεις της Airbus το project δείχνει πολλά υποσχόμενο.