Υβριδικό ηλιακό κύτταρο παράγει ηλεκτρισμό από τη βροχόπτωση

Εξωφρενικό και όμως αληθινό
12 Μαρτίου 2018 05:30
Υβριδικό ηλιακό κύτταρο παράγει ηλεκτρισμό από τη βροχόπτωση

Όσο ανεπτυγμένα και αποδοτικά και αν είναι τα σημερινά ηλιακά πάνελ είναι άχρηστα όταν υπάρχουν σύννεφα και ειδικά βροχόπτωση. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει χάρη σε ένα νέο υβριδικό πάνελ που μπορεί να συλλέξει ενέργεια από φως και ακόμη και από την βροχή. Η τεχνολογία αυτή καθίσταται δυνατή χάρη στο τριβοηλεκτρικό φαινόμενο, που δημιουργεί ηλεκτρικό φορτίο από την τριβή μεταξύ δύο υλικών. Τα υβριδικά πάνελ καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα φορτία και να τα μετατρέψουν σε ηλεκτρισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις ενός νοικοκυριού.

Η ιδέα της εκμετάλλευσης του τριβοηλεκρικού φαινομένου δεν είναι καινούργια. Η πρόκληση βρισκόταν στο γεγονός να αναπτυχθεί ένα σύστημα που δεν ήταν ακριβό και δεν έπιανε πολύ χώρο. Επίσης έπρεπε να είναι διαφανές για να επιτρέπει στο φως να περνάει από μέσα του και να συλλέγει ηλιακή ενέργεια. Η επόμενη πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να καταφέρουν να αυξήσουν την ποσότητα που συλλέγουν μέσω της βροχής έτσι ώστε η εφαρμογή της τεχνολογίας σε πραγματικές συνθήκες να έχει κάποιο νόημα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα δούμε τα υβριδικά πάνελ στην σκεπή του γείτονά μας σύντομα, η τεχνολογία είναι ακόμα στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής της και θα πάρει αρκετά χρόνια ακόμα για να δούμε ένα έτοιμο προϊόν στην αγορά.