Τα έξυπνα φώτα της Mercedes γίνονται πραγματικότητα

Για την ώρα αποκλειστικότητα της S-Class κατηγορίας οχημάτων της
08 Μαρτίου 2018 05:45
Τα έξυπνα φώτα της Mercedes γίνονται πραγματικότητα

Εδώ και μερικά χρόνια πλήθος αναφορών κάνουν λόγο για την ύπαρξη κάποιου - όχι και τόσο μυστικού - project εντός της Mercedes-Benz, μέλημα του οποίου ήταν η δημιουργία ενός συστήματος έξυπνων φώτων πορείας. Η αναμονή έλαβε τέλος, αφού με ανακοίνωση της θυγατρικής της, Daimler, έγινε γνωστό πως το όλο εγχείρημα άφησε πίσω του το δοκιμαστικό στάδιο και πέρασε στην πρώτη του εμπορική μορφή.

Λόγος για το smart-headlights σύστημα, DIGITAL LIGHT που λειτουργεί τρόπον τινά όπως ένας ψηφιακός προβολέας, προβάλλοντας πληροφορίες στο οδόστρωμα αλλά και δίνοντας στο χρήστη την επιλογή να ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχέεται το φως. Αισθητήρες κατά μήκος της μάσκας του οχήματος θα επιτρέπουν στα φώτα να αυξομειώνουν την έντασή τους, σύμφωνα πάντα με τον περιβάλλοντα χώρο, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία προβλημάτων (πχ. ξεχασμένη μεγάλη σκάλα σε εθνικό αυτοκινητόδρομο δύο κατευθύνσεων). Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εταιρίας:

Με περισσότερα από 1 εκατομμύριο pixels ανά προβολέα, το DIGITAL LIGHT μπορεί να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες φωτισμού σε κάθε κατάσταση οδήγησης. Τα ενσωματωμένα συστήματα κάμερας και αισθητήρων ανιχνεύουν άλλους χρήστες του δρόμου. Ισχυροί υπολογιστές αξιολογούν τα δεδομένα και δίνουν στους οδηγούς οδηγίες για να διανέμουν το φως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις. Για να αποφευχθεί η έντονη αντανάκλαση (βλ. Λάμψη), το φως γίνεται περισσότερο αχνό όταν αναγνωρίζει κάποιο όχημα σε κοντινή απόσταση, άλλους οδηγούς από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, πεζούς, σήματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία του εν λόγω συστήματος θα περιοριστεί μόνο στην S κατηγορία οχημάτων της εταιρίας, με τη σειρά Mercedes-Maybach να απολαμβάνει πρώτη τις δυνατότητές του. Παραταύτα, είναι πολύ πιθανό - όσο η ζήτηση αυξάνεται - να δούμε την ενσωμάτωση του DIGITAL LIGHT και σε περισσότερο οικονομικά μοντέλα της ίδιας.