Τεχνητό δέρμα καταφέρνει να επουλώνει τις πληγές του

Επανάσταση στη ρομποτική και στα προσθετικά μέλη
13 Φεβρουαρίου 2018 06:00
Τεχνητό δέρμα καταφέρνει να επουλώνει τις πληγές του

Η έρευνα για υλικά τα οποία θα επιτρέψουν την κατασκευή ρομποτικών ή άλλων τεχνητών μηχανημάτων με την δυνατότητα να “αισθάνονται” τη θερμοκρασία και την πίεση όπως το ανθρώπινο δέρμα, έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια τώρα. Ερευνητές του UC Boulder, όμως μάλλον βρήκαν την λύση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιστήμονες του project κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα είδος τεχνητού δέρματος, το οποίο μπορεί να αντιληφθεί τη θερμότητα αλλά και την πίεση καθώς και να επουλώσει οποιαδήποτε ουλή ή γρατζουνιά του δημιουργηθεί.

Οι σκληρές συνθήκες των εφαρμογών του αληθινού κόσμου, ήταν αυτές που δυσκόλευαν την ανάπτυξη τέτοιων μηχανημάτων, αφού όλα όσα είχαν παρουσιαστεί μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να διορθώσουν προβλήματα των αισθητήρων που προέκυπταν από γδαρσίματα και πληγές.

Με την χρήση ενός μοναδικού πολυμερούς (polyimine) και ασημένιων νανοσωματιδίων, οι ερευνητές κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα υλικό το οποίο μπορεί να μεταφέρει θερμότητα και πίεση καθώς και να επουλώνει τις πληγές του μόνο με τη χρήση αιθανόλης σε θερμοκρασίες δωματίου. Η κατασκευή είναι πλήρως ανακυκλώσιμη, με τη χρήση ειδικού διαλυτικού που διασπά το πολυμερές από τα ασημένια σωματίδια.

Η εφεύρεση αυτή είναι ένα ορόσημο στην ρομποτική επιστήμη καθώς και στη βιομηχανία κατασκευής προσθετικών μελών, αφού θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς προϊόντων με πολύ αυξημένες δυνατότητες και αντοχή.