Υπήρχε και δεύτερο κρυφό φορτίο στον Falcon Heavy

Σχεδιασμένο να αντέξει για εκατομμύρια χρόνια
13 Φεβρουαρίου 2018 05:15
Υπήρχε και δεύτερο κρυφό φορτίο στον Falcon Heavy

Παρά το γεγονός ότι στην ιστορική εκτόξευση του Falcon Heavy τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξε το Tesla του Elon Musk, μέσα στον πύραυλο υπήρχε ένα ακόμη φορτίο εξίσου εντυπωσιακό για το οποίο βέβαια σχεδόν κανένας δεν γνώριζε.

Τοποθετημένο μέσα στο midnight-cherry Roadster ήταν ένα μυστηριώδες και μικρό αντικείμενο το οποίο είναι σχεδιασμένο να αντέξει εκατομμύρια ακόμη και δισεκατομμύρια χρόνια στα πιο αντίξοα περιβάλλοντα, ακόμη και αυτό του διαστήματος. Το όνομα του είναι Arch (Αρκ) και πρόκειται για ένα αποθηκευτικό μέσο μακράς διαρκείας, ικανό να κρατάει 360 TB δεδομένων σε έναν μικρό δίσκο από κρύσταλλο σε μέγεθος νομίσματος.

Σύμφωνα με την Arch Mission Foundation, την Καλιφορνέζικη μη κερδοσκοπική εταιρία πίσω από την τεχνολογία, τα Archs θα μπορούσαν να διατηρήσουν και να διαδώσουν τη γνώση της ανθρωπότητας κατά μήκος του χώρου και του χρόνου προς όφελος των νέων γενεών. Ένα Arch μοιάζει αρκετά με έναν πολύ μικρό DVD ή Blu-Ray, μόνο που η ικανότητα του για αποθήκευση αρχείων ξεπερνάει κατά πολύ τους συνηθισμένους οπτικούς δίσκους που έχουμε στα σπίτια μας. Πρόκειται για το μακροβιότερο αποθηκευτικό μέσο που δημιουργήθηκε ποτέ και είναι θεωρητικά σταθερό για 14 δισεκατομμύρια χρόνια χάρη στο 5D data storage χαραγμένο με laser nanostructuring σε quartz silica glass.

Μέσα στο Arch έχει φορτωθεί η τριλογία Foundation του Asimov, μία τριλογία επιστημονικής φαντασίας με θεματολογία την διατήρηση της ανθρώπινης γνώσης και κουλτούρας σε ένα αχανές και ασυγχώρητο σύμπαν.