Το Facebook αποκαλύπτει τον αριθμό των fake accounts στην πλατφόρμα του

Εντυπωσιακό και ταυτόχρονα τρομακτικό νούμερο
06 Φεβρουαρίου 2018 08:32
Το Facebook αποκαλύπτει τον αριθμό των fake accounts στην πλατφόρμα του

Η δημιουργία ψεύτικων Facebook λογαριασμών είναι σχετικά εύκολη διαδικασία και σίγουρα όλοι μας έχουμε έρθει σε επαφή κάποια στιγμή με spam ή απάτες που προέρχονται από αυτούς. Δε γνωρίζαμε μέχρι τώρα όμως ποια ήταν η πραγματική έκταση αυτού του φαινομένου.

Την απάντηση έρχεται να δώσει το ίδιο το Facebook, το οποίο στην πρόσφατη ετήσια αναφορά στους μετόχους του, παραδέχτηκε πως οι ψεύτικοι και οι διπλοί λογαριασμοί αποτελούν το 10% των μηνιαίως ενεργών χρηστών του.

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, υπολογίζουμε πως οι διπλοί λογαριασμοί αποτελούν περίπου το 10% του παγκόσμιου MAU (Monthly Active Users). Πιστεύουμε πως το ποσοστό των διπλών λογαριασμών είναι σημαντικά υψηλότερο σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, σε σύγκριση με πιο ανεπτυγμένες αγορές.

Αν αναρωτιέστε σε τι νούμερο αντιστοιχεί το 10%, να θυμίσουμε πως το Facebook είχε ανακοινώσει πως διαθέτει περίπου 2.13 δισεκατομμύρια μηνιαία ενεργούς χρήστες, οπότε μιλάμε για πάνω από 200 εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς. Να σημειώσουμε πως όλοι οι ψεύτικοι λογαριασμοί δεν είναι απαραίτητα κακόβουλοι, αφού σε αυτούς για παράδειγμα συμπεριλαμβάνονται λογαριασμοί κατοικίδιων, ενώ μερικοί μπορεί να έχουν χαρακτηριστεί ψεύτικοι λανθασμένα λόγω των ελλιπών πληροφοριών που έχουν. Ωστόσο από την άλλη, ο αριθμός μπορεί να είναι και υψηλότερος, αφού ο εντοπισμός τους δεν είναι τόσο εύκολος.