Αστροναύτες θα τρώνε τα περιττώματά τους στο διάστημα

Επιστήμονες επεξεργάζονται τρόπους για να το καταφέρουν
31 Ιανουαρίου 2018 05:45
Αστροναύτες θα τρώνε τα περιττώματά τους στο διάστημα

Η μεταφορά οποιουδήποτε αντικειμένου στο διάστημα κοστίζει πολλά χρήματα, πόσο μάλλον όταν γίνεται σε μεγάλες ποσότητες, όπως το φαγητό των αστροναυτών που θα περάσουν πολλούς μήνες στο διάστημα. Για αυτό οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε έναν τρόπο ανακύκλωσης των περιττωμάτων των αστροναυτών για να εξοικονομήσουν χώρο και καύσιμα στα ταξίδια τους. Μπορεί πολλοί να αηδιάζουν μόνο στην σκέψη ότι θα χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο, για τους επιστήμονες όμως θα μπορούσε να σημαίνει την διαφορά μεταξύ της εξερεύνησης του διαστήματος και άλλων πλανητών, με το να αναλωθούμε σε αποστολές μέχρι τον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια κατάφερε να κατασκευάσει ένα σύστημα μετατροπής των ανθρώπινων περιττωμάτων σε κάτι βρώσιμο με την χρήση μικροβίων, ελαττώνοντας σχεδόν στο μηδέν την πιθανότητα ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών καταμεσής της διαδικασίας. Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Τα περιττώματα θα κλείνονται σε ένα σωλήνα 1.22 μέτρων μαζί με έναν συγκεκριμένο αριθμό μικροβίων, έτσι θα ξεκινάει η αναερόβια πέψη, διαδικασία παρόμοια με αυτήν στα δικά μας στομάχια χωρίς παρουσία οξυγόνου. Στη συνέχεια το μεθάνιο που θα παράγεται θα χρησιμοποιείται για την θρέψη ενός άλλου μικροβίου, του Methylococcus capsulatus, ένα βακτήριο που ήδη χρησιμοποιείται στην βιομηχανία για την παραγωγή συμπληρωμάτων και βιομάζας για ζωικές τροφές. Το αποτέλεσμα περιείχε 52 γραμμάρια πρωτεΐνης και 36 γραμμάρια λιπαρών, προφέροντας αρκετή θρεπτικότητα στους τολμηρούς που θα το δοκιμάσουν.

Οι ερευνητές παρομοίασαν την όλη διαδικασία με τα φίλτρα που υπάρχουν σε ενυδρεία, αποκάλυψαν κιόλας πως πολλά από τα υλικά που χρησιμοποίησαν τα προμηθεύτηκαν από την βιομηχανία των ενυδρείων, τα προσάρμοσαν βέβαια για παραγωγή μεθανίου. Και άλλα τεστ θα χρειαστούν για να ετοιμαστεί η τεχνολογία για διαπλανητικά ταξίδια. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι μελλοντικά, θα παίξει κάποιο ρόλο στην εξερεύνηση του διαστήματος.