Πιθανότητα εξαγοράς της Dell από εταιρία που ήδη της ανήκει

Θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό deal στην ιστορία
30 Ιανουαρίου 2018 08:34
Πιθανότητα εξαγοράς της Dell από εταιρία που ήδη της ανήκει

Ρεπορτάζ του CNBC αποκαλύπτει μία ασυνήθιστη κίνηση στο χώρο της tech βιομηχανίας η οποία, αν πραγματοποιηθεί, μπορεί να είναι η μεγαλύτερη εξαγορά σε αυτό το χώρο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

Η Dell λοιπόν πρόκειται να εξαγορασθεί από την VMware. Το παράξενο στην όλη υπόθεση είναι πως η Dell κατέχει το 80% της VMware και έχει τον έλεγχό της. Η κίνηση αυτή ονομάζεται αντίστροφη συγχώνευση.

Η Dell παλαιότερα υπήρχε στο χρηματιστήριο, μέχρι που το 2013 ο ιδρυτής και CEO της, Michael Dell, την απέσυρε έναντι $24.4 δισεκατομμυρίων. Τώρα, η Dell θέλει να μπει ξανά στο χρηματιστήριο και η αντίστροφη συγχώνευση θα της επιτρέψει να παρακάμψει τις επίσημες διόδους. Έτσι, η VMware θα παραχωρήσει τις μετοχές της στους Michael Dell και Silver Lake, τους τωρινούς κατόχους της Dell. Αυτοί έπειτα θα μπορέσουν να πουλήσουν τις μετοχές τους στην αγορά και να ελέγξουν τις επενδύσεις τους στην εταιρία.

Επιπλέον, η συμφωνία θα βρει κερδισμένους τους επενδυτές που υποστήριξαν την τότε απόσυρση της εταιρίας από το χρηματιστήριο το 2013, ενώ θα βοηθήσει την Dell να ξεπληρώσει μερικά από τα χρέη της, τα οποία αγγίζουν τα $50 δισεκατομμύρια.

Η Dell δεν έχει δηλώσει κάτι επίσημα μέχρι τώρα, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η επιλογή μίας κανονικής εισόδου στο χρηματιστήριο. Μία ακόμα επιλογή είναι η εξαγορά του υπόλοιπου 20% της VMware από την Dell, για να μη ρισκάρει την αποσταθεροποίηση μιας μελλοντικής αντίστροφης συγχώνευσης από το ποσοστό που δεν ελέγχει.

Να σημειώσουμε πως η αξία της VMware υπολογίζεται στα $60 δισεκατομμύρια. Η ακριβής αξία της Dell δεν είναι γνωστή μιας και η εταιρία δε δραστηριοποιείται στο χρηματιστήριο, ωστόσο η εξαγορά της EMC το 2015 έναντι $67 δισεκατομμυρίων παραμένει ακόμα η μεγαλύτερη tech εξαγορά στην ιστορία. Οπότε μία εξαγορά της Dell από την VMware θα ξεπερνούσε αυτό το ποσό.