Το παλιό σας PC σε λίγο θα γίνει σημαντικά πιο αργό

Η Microsoft προειδοποιεί μετά το σάλο των Meltdown και Spectre
10 Ιανουαρίου 2018 18:39
Το παλιό σας PC σε λίγο θα γίνει σημαντικά πιο αργό

Σύμφωνα με πολλούς, τα Meltdown και Spectre είναι τα χειρότερα bugs που έχουν ανακαλυφθεί στην ιστορία των ηλεκτρονικών συσκευών. Αναμενόμενα, θα υπάρχουν συνέπειες και όπως έχει γίνει ξεκάθαρο μέχρι τώρα η απόδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μειωθεί για να καλυφθούν οι ευπάθειες. Το ζήτημα που προκύπτει πλέον δεν είναι αν θα μειωθεί η απόδοση των υπολογιστών, αλλά πόσο. Σε αυτή την ερώτηση προσπαθεί να απαντήσει η Microsoft που δημοσίευσε μια εκτενή ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της με σχετικά benchmarks.

Τα patches για το Meltdown και την μια εκδοχή του Spectre θα έχουν 'ελάχιστο αντίκτυπο στην απόδοση’. Ωστόσο, το patch για τη δεύτερη εκδοχή του Spectre απαιτεί προσαρμογές του χαμηλού επιπέδου κώδικα του επεξεργαστή και θα επηρεάσει σημαντικά τα συστήματα που κυκλοφόρησαν το 2015 ή παλιότερα.

Αν έχετε υπολογιστή με επεξεργαστή της 6ης γενιάς της Intel ή νεότερο τότε θα δείτε μείωση απόδοσης μονοψήφιου ποσοστού. Πρόκειται για μια τόσο μικρή διαφορά που ενδέχεται να μην παρατηρήσετε τίποτα. Αν έχετε 4ης γενιάς Core επεξεργαστή ή κάποιον ακόμα παλιότερο, θα δείτε πολύ πιο σημαντικές καθυστερήσεις, σύμφωνα με την έρευνα της Microsoft. Τα benchmarks αφορούν τα Windows 10, αλλά χρήστες με το παραπάνω hardware θα δουν αντίστοιχες διαφορές στα Windows 7 και 8. Τα Windows Server θα δουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις απόδοσης, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους στο I/O.

Οι νεότεροι CPUs δεν επηρεάζονται τόσο σοβαρά, αφού η Intel μπορεί να περιορίσει τα instructions που χρησιμοποιεί για να απενεργοποιήσει το ‘branch speculation’ (που χρησιμοποιείται στα Meltdown και Spectre bugs για να παρακολουθούν την προστατευμένη μνήμη). Τα Windows 10 επίσης είναι ταχύτερα επειδή δεν κάνουν χρήση ορισμένων παλιών προσεγγίσεων για την εναλλαγή μεταξύ της μνήμης του χρήστη και της μνήμης του kernel.

Αν επηρεάζεστε, πιθανότατα θα δείτε την απόδοση του υπολογιστή σας να μειώνεται μόλις η Intel κυκλοφορήσει τις απαραίτητες ενημερώσεις ασφαλείας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μπορείτε να βρείτε το δημοσίευμα της Microsoft πατώντας εδώ.