Αντιμέτωπος με 10 έτη φυλάκισης πρώην αναλυτής της NSA

Ο άνθρωπος που διέπραξε ίσως τη μεγαλύτερη κλοπή εμπιστευτικών εγγράφων
05 Ιανουαρίου 2018 05:45
Αντιμέτωπος με 10 έτη φυλάκισης πρώην αναλυτής της NSA

Μετά την ξακουστή ιστορία του Edward Snowden και τα δεκάδες gigabyte εμπιστευτικών εγγράφων και ιδιωτικών προγραμμάτων παρακολούθησης που έβγαλε στο φως μέσα από την NSA, η υπόθεση του Harold Martin ίσως να φαίνεται ασήμαντη εκ πρώτης όψεως, αλλά πραγματικά δεν είναι. Ο 53χρονος Harold ήταν για σχεδόν 20 χρόνια εξωτερικός συνεργάτης (contractor) της NSA, ο οποίος κατάφερε να αποκομίσει αρχεία συνολικού μεγέθους 50 terrabytes, τα οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα σε ψηφιακά μέσα στην οικία του.

Τη συλλογή αυτή είχε καταφέρει να τη δημιουργήσει λόγω του ότι είχε υψίστου επιπέδου πρόσβαση σε όλα τα συστήματα της υπηρεσίας. Οι αρχές εντόπισαν τα δεδομένα τον Οκτώβριο του 2016 και προέβησαν στην άμεση σύλληψη του Harold ο οποίος παλεύει με δικαστικά μέσα από τότε. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχοντας εξετάσει οποιαδήποτε άλλη πιθανότητα, ο κατηγορούμενος πρόκειται να παραδεχθεί την ενοχή του ενώπιoν του δικαστηρίου με σκοπό την ελάφρυνση της ποινής του, αν και αυτή μόνο με μία κατηγορία, προβλέπεται να είναι περίπου στα 10 έτη φυλάκισης.

Με τα δεδομένα ως έχουν, οι ειδικοί και οι αρχές κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη γνωστή κλοπή εμπιστευτικών εγγραφών από κρατική υπηρεσία στην ιστορία. Ο Harold κατά την περίοδο της σύλληψής του εργαζόταν για την Booz Allen Hamilton Holding Corp, την ίδια εταιρία που δούλευε και ο Edward Snowden την περίοδο που διέρρευσε τα δικά του κλεμμένα δεδομένα. Η NSA προσπαθεί ακόμα να ανακαλύψει το λόγο που ο κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του όλο αυτό τον όγκο δεδομένων και τι μπορεί να έκανε με αυτόν.