Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και μέτρα προστασίας

Η Καλιφόρνια προειδοποιεί για τη χρήση τους
19 Δεκεμβρίου 2017 05:00
Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και μέτρα προστασίας

Όλοι μας συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά μας τηλέφωνα αρκετές ώρες την μέρα, είτε αυτό γίνεται για να επικοινωνήσουμε με άλλους, είτε για την δική μας ψυχαγωγία και διασκέδαση. Ακόμα και όταν δεν τα χρησιμοποιούμε, πάντα είναι κάπου κοντά μας, για παράδειγμα δίπλα στο κρεβάτι όταν κοιμόμαστε. Εδώ και χρόνια όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μιλήσει για τις αρνητικές επιδράσεις των τηλεφώνων στην δημόσια υγεία και αυτό λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Να σημειώσουμε εδώ, πως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ομόφωνα σε κάποιο συμπέρασμα για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στον άνθρωπο, μιας και οι μελέτες αυτής προϋποθέτουν πολυετείς έρευνες.

Το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια (California Department of Public Health), δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με την επίδραση των κινητών στην υγεία μας. Την κίνηση αυτή προκάλεσε μια έρευνα του 2009 η οποία ήρθε πάλι στην επιφάνεια λόγω μιας μήνυσης ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου του Berkeley που εκδικάσθηκε. Ο καθηγητής πιστεύει πως η εκτεταμένη χρήση των τηλεφώνων και πιο συγκεκριμένα η ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του εγκεφάλου, πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης και ελάττωση της ποιότητας του ύπνου. Εννοείται όμως πως οι οδηγίες δεν προέτρεπαν την κατάργηση των κινητών τηλεφώνων απλά παρείχαν προτάσεις και τρόπους που θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεσή μας σε αυτές τις ακτινοβολίες.

Γνωρίζουμε πως απλά βήματα όπως το να μην κρατάει κανείς το κινητό του στην τσέπη του και να το απομακρύνει από το κρεβάτι του την νύχτα, μπορεί να μειώσει την έκθεση για ενήλικες και παιδιά. - Dr. Karen Smith, Διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας

Σε γενικές γραμμές οι οδηγίες που εκδόθηκαν καλούσαν τον κόσμο να κρατάει το τηλέφωνο του μακριά από το σώμα του κατά την διάρκεια χρήσης, να χρησιμοποιούμε ακουστικά Bluetooth για τις συνομιλίες μας, καθώς και να προτιμάμε να στέλνουμε γραπτά μηνύματα έναντι άλλων μορφών επικοινωνίας.