Το προσθετικό χέρι "Skywalker" προσφέρει πρωτοφανή άνεση στην κίνηση

Ο χρήστης μπορεί να παίξει μέχρι και πιάνο
17 Δεκεμβρίου 2017 06:00
Το προσθετικό χέρι

Ερευνητές του Georgia Tech ανέπτυξαν ένα προσθετικό χέρι εμπνευσμένο από το τεχνητό χέρι του Luke Skywalker του Star Wars. Μάλιστα το ονόμασαν Skywalker hand και αυτό που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα προσθετικά χέρια είναι ο βαθμός άνεσης χρήσης που δίνει στο χρήστη, επιτρέποντάς του ακόμα και να κουνάει ξεχωριστά τα δάχτυλά του.

Έτσι, ο Jason Barnes που έχασε το χέρι του το 2012 και εργάζεται έκτοτε με τους ερευνητές, μπόρεσε να παίξει πιάνο για πρώτη φορά.

Τα περισσότερα προσθετικά μέλη χρησιμοποιούν EMG αισθητήρες για να μεταφράσουν την κίνηση των μυών όπου το άκρο αφαιρέθηκε, σε κινήσεις χεριού και δακτύλων. Οι αισθητήρες αυτοί δεν είναι πολύ ακριβείς καθώς εντοπίζουν την κίνηση των μυών, αλλά το σήμα δεν είναι ξεκάθαρο για το ποιο δάκτυλο θέλει να κινήσει ο χρήστης. Χρησιμοποιώντας υπέρηχους όπως ένας γιατρός βλέπει ένα μωρό στη μήτρα, κατάφεραν να εντοπίσουν με τεράστια ακρίβεια ποιοι μυς κινούνται σε ένα ακρωτηριασμένο χέρι. Έπειτα, αλγόριθμοι μεταφράζουν το σήμα σε κίνηση για κάθε δάκτυλο ξεχωριστά.

Η τεχνολογία των προσθετικών μελών αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και σε λίγα χρόνια, άτομα που μέχρι πρότινος δυσκολευόντουσαν ακόμα και στις καθημερινές τους ανάγκες λόγω ενός ακρωτηριασμένου μέλους, θα μπορούν να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες ξανά.