Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία εύρεσης εξωπλανητών

Θα βελτιώσει δραματικά τους χρόνους ανάλυσης
16 Δεκεμβρίου 2017 12:15
Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία εύρεσης εξωπλανητών

Αν νομίζετε πως η εύρεση εξωπλανητών είναι μια συναρπαστική εμπειρία, ξανασκεφτείτε το. Περιλαμβάνει τεράστιες ποσότητες δεδομένων και πολύ χρόνο για την οργάνωση και ταξινόμηση αυτών των δεδομένων. Μέσα σε αυτό το “σωρό” το να βρεις έναν απόμακρο πλανήτη είναι πραγματικά σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Τώρα όμως, οι ερευνητές της Google έρχονται να βοηθήσουν την κατάσταση, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν τους χρόνους ανάλυσης και να κάνουν τη διαδικασία πιο αποδοτική.

Το τηλεσκόπιο Kepler ήταν στραμμένο σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ουρανού για 4 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων συγκέντρωσε 14 δισεκατομμύρια σημεία ενδιαφέροντος από 200.000 άστρα. Στη διάρκεια των 4 ετών, το Kepler κατέγραφε μία φωτογραφία κάθε 30 λεπτά. Η εύρεση ενός εξωπλανήτη συνήθως γίνεται παρατηρώντας πότε το φως του αστεριού θα χάσει τη φωτεινότητά του προσωρινά, γεγονός που υποδεικνύει ότι ένας πλανήτης πέρασε μπροστά από αυτό.

Οι μηχανικοί της Google λοιπόν, σε συνεργασία με αστροφυσικούς του Πανεπιστημίου του Austin, εκπαίδευσαν ένα σύστημα εκμάθησης μηχανής ώστε να αναγνωρίζει πιθανούς εξωπλανήτες, αναλύοντας εκείνες τις στιγμές που το φως των αστέρων μειώθηκε. Για να το πετύχουν αυτό, τροφοδότησαν το σύστημα με 15.000 σήματα του Kepler, τα οποία ήδη γνωρίζουμε αν προέρχονται από εξωπλανήτες ή άλλες πηγές. Η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να διαχωρίσει σωστά τα σήματα στο 96% των δοκιμών.

Έπειτα χρησιμοποίησαν τα δεδομένα του Kepler από 670 άστρα τα οποία είχαν ήδη αναλυθεί, για να διαπιστώσουν αν έχει ξεφύγει κάτι. Όντως λοιπόν, το σύστημα ανακάλυψε δύο νέους εξωπλανήτες, τους Kepler 80g και Kepler 90i. Μάλιστα η ανακάλυψη του Kepler 90i, έκανε το αστρικό σύστημα Kepler 90 το πρώτο ηλιακό σύστημα που γνωρίζουμε πέρα από το δικό μας, με 8 πλανήτες.

Μέχρι τώρα, χρησιμοποιήσαμε το μοντέλο για να ερευνήσουμε 670 άστρα από το σύνολο των 200.000. Ίσως να υπάρχουν πολλοί εξωπλανήτες που κρύβονται ακόμα στα δεδομένα του Kepler και νέες ιδέες και τεχνικές όπως η εκμάθηση μηχανής, θα βοηθήσουν τις κοσμικές ανακαλύψεις για πολλά χρόνια ακόμα. Στην αιωνιότητα και ακόμα παραπέρα!