Βραζιλιάνος YouTuber καταδικάστηκε για πειρατικά tutorial βίντεο

Απρόσμενη η απόφαση του δικαστηρίου
13 Δεκεμβρίου 2017 05:45
Βραζιλιάνος YouTuber καταδικάστηκε για πειρατικά tutorial βίντεο

Άλλη μια δικαστική διαμάχη μεταξύ μεγάλης εταιρίας και χρήστη του internet έληξε με πολλές και μεγάλες κυρώσεις για τον χαμένο. Ο Βραζιλιάνος, YouTuber, Marcelo Otoo Nascimento βρέθηκε ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος από την Associação Brasileira de Televisões por Assinatura εταιρία πολυμέσων, για μεταφόρτωση βίντεο παράνομου περιεχομένου.

Ο Marcelo ξεκίνησε το διαδικτυακό του κανάλι πριν από χρόνια μέσα στη γνωστή πλατφόρμα, ανεβάζοντας περιεχόμενο αθώο και γενικό. Για να καταλάβετε, ένα από τα πρώτα του βίντεο ήταν οδηγίες για να ψήσετε ψωμί στο σπίτι. Μετά από καιρό, το κανάλι του άρχισε να φιλοξενεί βίντεο πιο τεχνολογικής φύσης με τα τελευταία να αφορούν τρόπους και μεθόδους που μπορεί κάποιος να κατεβάσει βίντεο από σελίδες που τα έχουν κλειδωμένα ή αναπαραγωγή βίντεο που κανονικά είναι επί πληρωμή.

Αν και αυτού του είδους τα βίντεο είναι χιλιάδες μέσα στην πλατφόρμα του YouTube, ο οργανισμός Associação Brasileira de Televisões por Assinatura, επέλεξε κάποια απο τα βίντεο του Marcelo και αποφάσισε να κινηθεί νομικά. Κατά τη δίκη του, ο κατηγορούμενος υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας πως το περιεχόμενο των βίντεο για τα οποία τον μηνύουν δεν έχει καμία σχέση με το προϊόν της εταιρίας IPTV και κατ’ επέκταση δεν παραβιάζει κάποιο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Για κακή του τύχη, ο δικαστής δεν είχε την ίδια άποψη με αυτόν κάτι που οδήγησε στην παρακάτω απόφαση:

Τα καθαρά κίνητρα του κατηγορουμένου ήταν να καθοδηγεί τους χρήστες να αποκτούν πρόσβαση σε ιδιωτικό περιεχόμενο που έχει σχέση με τους συνεργάτες του ενάγοντος.

Με την παραπάνω απόφαση να είναι οριστική, ο Marcelo διατάχθηκε να κατεβάσει όλα τα βίντεο τα οποία αφορούσε η δίκη, ενώ του απαγορεύτηκε η μεταφόρτωση βίντεο ίδιου ή παρόμοιου περιεχομένου Το ποσό που κλήθηκε να πληρώσει στην εταιρία ως πρόστιμο είναι ακόμα άγνωστο.