Η νέα A.I. της Nvidia αλλάζει με τρομακτική αληθοφάνεια το περιεχόμενο των βίντεο

Η νύχτα γίνεται μέρα και ο χειμώνας καλοκαίρι
06 Δεκεμβρίου 2017 07:15
Η νέα A.I. της Nvidia αλλάζει με τρομακτική αληθοφάνεια το περιεχόμενο των βίντεο

Η Nvidia συνεχίζει να μας δείχνει το δρόμο προς το τέλος της πραγματικότητας όπως τη γνωρίζουμε, αφού η ερευνητική της δράση - θεωρητική και πρακτική - στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσιάζει τεράστια πρόοδο. Πριν λίγο καιρό παρουσίασε μία A.I. ικανή να δημιουργεί εικόνες ανθρώπων από το πουθενά, ενώ τώρα έφτιαξε μία με τη δυνατότητα να παραμετροποιεί τα φυσικά στοιχεία ενός βίντεο κατά βούληση.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα της εταιρίας ανέπτυξε μια μη-εποπετευόμενη μέθοδο εκμάθησης υπολογιστικών συστημάτων (βλ. Machine Learning - Artificial Neural Network) που επιτρέπει χαοτικές αλλαγές στο περιεχόμενο βίντεο με το οποίο τροφοδοτείται. Μεταξύ αυτών παρατηρούμε την αλλαγή ενός χιονισμένου τοπίου σε μια ηλιόλουστη, καθόλα καλοκαιρινή ημέρα, καθώς και τη μετατροπή υλικού που τραβήχτηκε νύχτα σε ένα απογευματινό πλάνο. Τα αποτελέσματα είναι - το ελάχιστο - τρομακτικά, αφού η πιστότητα της εικόνας που προσφέρουν δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ακόμη πιο τρομακτικό όμως αποτελεί το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια νεοσύστατη “οντότητα” η οποία στο βάθος μιας δεκαετίας θα μπορούσε αγγίζει ένα επίπεδο αληθοφάνειας πέραν κάθε αμφισβητήσεως.

Για παράδειγμα, η χρήση μιας φωτογραφίας χαμηλής ανάλυσης αποτελεί πρόβλημα όταν πρέπει μέσω αυτής να χαρτογραφηθεί μια μεγαλύτερης ανάλυσης. Όπως ακριβώς και ο χρωματισμός μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα κατά τη χαρτογράφηση μιας εικόνας κλίμακας του γκρι σε μια αντίστοιχη έγχρωμη - Τμήμα του ερευνητικού white paper

Μέχρι πρότινος κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο, αφού απαιτούσε υπέρογκα ποσά πληροφοριών, τα οποία με τη σειρά τους απαιτούσαν υπέρογκα ποσά χρόνου για να αναλυθούν. Πλέον κάτι τέτοιο μοιάζει παιδαριώδες, αφού οι μηχανές έχουν τη δυνατότητα να “χαρτογραφήσουν” καλοκαιρινές ημέρες σε βροχερές. Οι A.I. σε ολόκληρο τον κόσμο εκπαιδεύονται στην τέχνη της εξαπάτησης, με το τελευταίο δημιούργημα της Nvidia να μας δείχνει πως δεν υπάρχουν σαφή όρια στην ικανότητα κάποιου να μιμείται την πραγματικότητα σε εκπληκτικό βαθμό.