Τεχνητή νοημοσύνη πιστοποιεί πίνακες ζωγραφικής

Μπορεί να διακρίνει τα πλαστά από τις πινελιές τους
26 Νοεμβρίου 2017 05:31
Τεχνητή νοημοσύνη πιστοποιεί πίνακες ζωγραφικής

Μια από τις δουλειές που χρειάζονται το μεγαλύτερο επίπεδο ειδίκευσης, είναι αυτή του ειδικού έργων τέχνης. Κομμάτι αυτού του επαγγέλματος είναι η πιστοποίηση αυθεντικότητας ενός πίνακα ζωγραφικής από τις δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα αντίγραφα που κυκλοφορούν στον κόσμο. Η τέχνη της αναγνώρισης των αυθεντικών έργων από τα πλαστά με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αφού οι επιτήδειοι γίνονται όλο και καλύτεροι στο να αντιγράφουν τα έργα. Οι ειδικοί θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις πινελιές του έργου σε μεγάλη λεπτομέρεια προκειμένου να αναγνωρίσουν αν ο ζωγράφος ήταν κάποιος από τις γνωστές ιδιοφυΐες ή κάποιος πλαστογράφος.

Δεδομένων των παραπάνω συνθηκών, καταλαβαίνετε πως οι άνθρωποι εκπαιδευμένοι και ικανοί για μια διαδικασία τόσο δύσκολη είναι λίγοι, ενώ πολλές φορές μπορεί να κάνουν και αυτοί λάθος. Για να διορθώσουν το πρόβλημα αυτό, άνθρωποι του Πανεπιστημίου Rutgers και από το Atelier for Restoration and Research of Paintings δημιούργησαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να πιστοποιήσει πίνακες.

Οι ερευνητές τροφοδότησαν το ψηφιακό σύστημα με 300 πίνακες ζωγραφικής από διάσημους καλλιτέχνες όπως τον Picasso, Matisse και τον Modigliani και έδωσαν πληροφορίες για τις συνήθειες του καθενός. Το σύστημα μετά από αυτή την εκπαίδευση ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τα αυθεντικά κομμάτια στο 80% των περιπτώσεων, ποσοστό μεγάλο και πολλά υποσχόμενο.

Προς το παρόν το σύστημα λειτουργεί για πίνακες ζωγραφικής στους οποίους έχουν χρησιμοποιηθεί παχιές και καλά αναγνωρίσιμες γραμμές, ωστόσο οι ερευνητές σχεδιάζουν να το δοκιμάσουν και σε Ιμπρεσιονιστικά και άλλα έργα του 19ου αιώνα.