Αποκαλύφθηκε η τιμή του Tesla Semi

Και φέρνει σοβαρό ανταγωνισμό στην αγορά
26 Νοεμβρίου 2017 05:15
Αποκαλύφθηκε η τιμή του Tesla Semi

Με την παρουσίαση του ολοκαίνουργιου Tesla Semi την προηγούμενη εβδομάδα, πολλοί ήταν αυτοί που εξεπλάγην με την τεχνολογική επανάσταση που θα φέρει η εταιρία στην αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους.

Το πρώτο πράγμα που αναρωτήθηκε η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων ήταν το χρηματικό ποσό που θα κοστίζει η απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου φορτηγού, αφού η τιμή δεν αποκαλύφθηκε στην παρουσίαση. Η Tesla για να μπορέσει να καθησυχάσει το κοινό, δημοσίευσε τις τιμές των νέων της φορτηγών, οι οποίες κυμαίνονται στα $150.000 για το μοντέλο με τα 480χλμ αυτονομία, $180.000 για αυτό με τα 800χλμ, ενώ αν κάποιος θέλει να αποκτήσει την έκδοση Founders Series, θα πρέπει να καταβάλει $200.000.

Με τις παραπάνω τιμές, για τις οποίες η εταιρία ισχυρίζεται πως δεν πρόκειται να αλλάξουν πολύ, καταλαβαίνουμε πως ένα Tesla Semi δεν έχει μεγάλη διαφορά από καποιο συμβατικό πετρελαιοκίνητο φορτηγό. Συγκεκριμένα αν πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης το μοντέλο με τα $180,000 , θα διαπιστώσουμε ότι κοστίζει 60 χιλιάδες περισσότερο από ένα αντίστοιχο συμβατικό φορτηγό, ωστόσο βάσει των λεγομένων της Tesla χρειάζεται πολύ λιγότερα χρήματα για την κίνησή του, τόσο λιγότερα που στα 160,000 χιλιόμετρα θα έχει εξοικονομήσει περίπου $250,000.

Τα παραπάνω χρήματα επίσης φέρνουν πολλά καινούρια χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν τους οδηγούς στη δουλειά τους καθώς θα τους προσφέρουν και μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα Tesla Semi θα έρχονται εξοπλισμένα με τελευταίας γενιάς σύστημα αυτόματου πιλότου (Enchanced Autopilot), έξτρα ανθεκτικές ασφάλειες θυρών καθώς και πολλούς αισθητήρες και κάμερες για την ελαχιστοποίηση των “νεκρών” σημείων.

Όλα τα παραπάνω έχουν κάνει τους ανθρώπους του χώρου να αναρωτιούνται πώς η Tesla έχει καταφέρει να πετύχει κάτι τέτοιο. Ειδικοί της αυτοκινητοβιομηχανίας εκτίμησαν πως η κατασκευή της μπαταρίας ενός Tesla Semi χρειάζεται $400,000 κάτι που μάλλον δεν είναι αληθές. Οι τιμές που παρουσίασε η εταιρία έχει αγχώσει τον ανταγωνισμό, αφού υποδεικνύει πως η Tesla έχει δημιουργήσει νέες τεχνολογίες  που τις επιτρέπουν την κατασκευή των Semi σε πολύ μικρότερο κόστος.