Ο Firefox θα επισημαίνει ιστοσελίδες που έχουν παραβιαστεί

Συνεργασία με το Have I Been Pwned φέρνει τη δυνατότητα
25 Νοεμβρίου 2017 06:30
Ο Firefox θα επισημαίνει ιστοσελίδες που έχουν παραβιαστεί

Η Mozilla τα πηγαίνει εξαιρετικά τις τελευταίες ημέρες, έχοντας διαθέσει στην αγορά τη νέα - και πλήρως αλλαγμένη - έκδοση του Firefox, Quantum. Αυτό όμως δεν φαίνεται να την καθησυχάζει, αφού φήμες θέλουν την εταιρία να εργάζεται πάνω σε μια νέα δυνατότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που προστατεύουμε τους λογαριασμούς μας.

Προς επιβεβαίωση αυτής, ο Troy Hunt, ιδρυτής της σελίδας ‘Have I Been Pwned’ (που ελέγχει βάσει του email σας αν τα στοιχεία σας έχουν απαχθεί από hackers), αποκάλυψε πως συνεργάζεται με τη Mozilla για τη δημιουργία της πολυσυζητημένης αυτής δυνατότητας. Πρόκειται για ένα κώδικα που θα επιτρέψει στο Firefox να ελέγχει μέσω του άνωθεν ιστοτόπου αν η επισκεπτόμενη ιστοσελίδα έχει παραβιαστεί κάποια στιγμή στο παρελθόν και να ενημερώνει αντιστοίχως τον χρήστη (πχ. “Επισκέπτεστε ένα site που έχει παραβιαστεί: ashleymadison.com”). Σύμφωνα με μήνυμα του ιδίου στο Engadget “[...] εξετάζουμε και άλλους τρόπους χρήσης αυτών των δεδομένων στο μέλλον”.Η προστασία που θα προσφέρει άλλωστε δε θα σταματά σε μια εικονική “παρεμπόδιση”, αφού ο ενημερωμένος χρήστης θα γνωρίζει πότε θα πρέπει να αλλάξει τον κωδικό του και πότε όχι.

Αν και η δυνατότητα βρίσκεται ακόμη στα σκαριά, οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν τον κώδικα μέσω του GitHub, να τον κάνουν compile και να τον προσθέσουν ως πρόσθετο σε κάποια developer έκδοση του Firefox. Μένει μόνο ο χρόνος για να δείξει υπό ποια μορφή θα υλοποιηθεί εν τέλει.