Η Κίνα κατέκτησε ξανά την πρωτιά στους υπερυπολογιστές

Οι ΗΠΑ στην πέμπτη μόλις θέση
14 Νοεμβρίου 2017 19:19
Η Κίνα κατέκτησε ξανά την πρωτιά στους υπερυπολογιστές

Κονταροχτυπιούνται οι υπερδυνάμεις του πλανήτη στην κούρσα για την πρωτιά στις στρατιές υπερυπολογιστών. Παλαιότερα οδηγός αυτής της κούρσας ήταν η Αμερική που είχε καταφέρει να ηγηθεί για 25 ολόκληρα χρόνια. Τα χρόνια όμως περνούν, αυτοκρατορίες πέφτουν και τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο κινεζικός Sunway TaihuLight κρατάει τα ηνία. Μάλιστα, αυτή τη φορά, η Κίνα κατάφερε να κατακτήσει και την πρώτη θέση στα συνολικά συστήματα. Στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπερυπολογιστές η Κίνα φιγουράρει πρώτη με 202 συστήματα, η Αμερική δεύτερη με μόλις 143, τρίτοι ακολουθούν οι Ιάπωνες με 35, ενώ οι τέταρτοι Γερμανοί έχουν στη διάθεσή τους 20 συστήματα.

Το ισχυρότερο σύστημα στον κόσμο λοιπόν, ο Sunway TaihuLight, διαθέτει την τρομακτική υπολογιστική ισχύ των 93 petaflops. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως και στη δεύτερη θέση βρίσκεται ξανά κινεζικό σύστημα, το Tianhe-2 με 33.86 petaflops, το οποίο βρισκόταν στη νούμερο ένα θέση των supercomputers για τρία χρόνια, μέχρι που το ξεπέρασε ο Sunway TaihuLight το 2015. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε τον ελβετικό Piz Daint, τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή της Ευρώπης με 19.59 petaflops, ενώ στην τέταρτη θέση έχουμε το νεοεισερχόμενο Gyoukou από την Ιαπωνία με 19.13 petaflops. Οι άλλοτε πανίσχυροι στον τομέα Αμερικάνοι, εκτοπίστηκαν στην πέμπτη θέση με τον TITAN, που διαθέτει μόλις 17.6 petaflops.

Εδώ θα βρείτε αναλυτικά τη λίστα με τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά, τα 500 συστήματα της λίστας αποδίδουν 845 petaflops.