Το Mars 2020 rover θα μας δώσει καλύτερη εικόνα του Άρη

Ένας πολύ καλός αντικαταστάτης του Curiosity
06 Νοεμβρίου 2017 05:00
Το Mars 2020 rover θα μας δώσει καλύτερη εικόνα του Άρη

Οι προσπάθειες ανακάλυψης και εξερεύνησης στον Άρη συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς. Η NASA δημιουργεί συνέχεια καινούρια projects και αποστολές, με ελπίδες εύρεσης ίχνους ζωής στον κόκκινο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Μέχρι τώρα, η υπηρεσία έχει στείλει ένα ρομπότ - άποικο, το Curiosity, το οποίο τροφοδοτεί τους γήινους με φωτογραφικό υλικό και άλλα δεδομένα για τον πλανήτη που μπορεί μια μέρα να φιλοξενήσει το ανθρώπινο είδος.

Όσο καλά και να μας εξυπηρέτησε το εξωγήινο ρομπότ, η NASA πιστεύει ως ήρθε η ώρα αναβάθμισης του πληροφοριοδότη με ένα νέο, πιο εξελιγμένο μοντέλο, το Mars 2020 rover. Πρόκειται για έλα drone εδάφους, εξοπλισμένο με 23 κάμερες, 6 περισσότερες από το Curiosity. Η κεντρική κάμερα, με ονομασία Mastcam Z έχει δυνατότητα zoom 3:1, κάτι που έλειπε από την αντίστοιχη κάμερα του Curiosity. Απο τις υπόλοιπες, 7 υπάρχουν για την συλλογή επιστημονικών δεδομένων, 9 είναι κάμερες συλλογής δεδομένων για την πλοήγηση του Mars 2020 rover στην επιφάνεια του πλανήτη, ενώ οι τελευταίες 7 θα καταγράψουν την άφιξη και την αναχώρηση του drone.

Με την εξελιγμένη Mastcam Z το Mars 2020 rover θα μπορεί να καταγράψει 3D φωτογραφίες, ενώ οι κάμερες πλοήγησης είναι ικανές να αποθανατίσουν υψηλής ευκρίνειας, έγχρωμες φωτογραφίες 20 megapixel.

Όλος αυτός ο εξοπλισμός θα βοηθήσει το Mars 2020 rover στην αποστολή του να βρει σημεία του πλανήτη στα οποία μπορεί να υπήρχε ή να υπάρξει ζωή.