Αστρονόμοι παρατήρησαν ένα διαστρικό κομήτη για πρώτη φορά

Δεν είναι συνδεδεμένος με το Ηλιακό μας σύστημα
26 Οκτωβρίου 2017 08:43
Αστρονόμοι παρατήρησαν ένα διαστρικό κομήτη για πρώτη φορά

Όλοι οι κομήτες που έχουμε παρατηρήσει μέχρι σήμερα προέρχονται από το Ηλιακό μας σύστημα, με την πλειοψηφία τους να προέρχονται είτε από τη Ζώνη του Κάιπερ είτε από τα δισεκατομμύρια κομητών που αποτελούν το Νέφος του Όορτ.

Ωστόσο, για πρώτη φορά, φαίνεται πως βρήκαμε έναν κομήτη που έχει διαστρική προέλευση. Ο C/2017 U1 εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 στη Χαβάη και χαρακτηρίστηκε ως διαστρικός κομήτης, αφού η ταχύτητά του είναι τέτοια που μπορεί να ξεφύγει από τη βαρυτική έλξη του Ήλιου. Η τροχιά του δείχνει πως ο κομήτης “δραπέτευσε” από ένα κοντινό άστρο και δε συνδέεται με το Ηλιακό Σύστημα. Ο κομήτης διαμέτρου 160 μέτρων εισήλθε στο Ηλιακό μας σύστημα με ταχύτητα 26km το δευτερόλεπτο. Με αυτή την ταχύτητα, σε 10 εκατομμύρια χρόνια θα έχει ταξιδέψει περισσότερα από 850 έτη φωτός.

Τα συμπεράσματα βέβαια είναι πρόωρα και θα υπάρξει αρκετή μελέτη γύρω από αυτό το σώμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν οι θεωρίες επιβεβαιωθούν όμως, θα είναι απόδειξη πως τα αστρικά συστήματα μπορούν να “ανταλλάσσουν” κομήτες αν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες, περιπλέκοντας ακόμα περαιτέρω τη μεταφορά στοιχείων μεταξύ αστρικών συστημάτων. Να σημειώσουμε πως η κοντινότερη απόσταση που πέρασε από τη Γη ήταν 24.000.000 χιλιόμετρα στις 14 Οκτωβρίου.