Καταγραφή σεισμών μέσω οπτικών ινών

Νέα ανακάλυψη από πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Stanford
23 Οκτωβρίου 2017 04:00
Καταγραφή σεισμών μέσω οπτικών ινών

Νέα μελέτη ερευνητών αποδεικνύει πως οι οπτικές ίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή σεισμικών δονήσεων με νέα τεχνική. Οι ερευνητές έκαναν χρήση συστημάτων ανίχνευσης laser, τα οποία μπορούν να διακρίνουν ανωμαλίες και διαταραχές πάνω στην γραμμή οπτικής ίνας. Αναλύοντας τις καταγραφές οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν το μέγεθος των δονήσεων, την κατεύθυνση καθώς και την τοποθεσία του επικέντρου. Η καινούρια αυτή τεχνική σε αντίθεση με την προηγούμενη, χαρίζει τη δυνατότητα καταγραφής έως και των πιο μικρών δονήσεων που μπορεί να μη γίνουν αντιληπτές από κανέναν.

Με την χρήση των οπτικών ινών για τον εντοπισμό σεισμικών φαινομένων, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος της διαδικασίας δραματικά, ισχυρίζονται οι ειδικοί. Το κόστος κατασκευής ενός δικτύου οπτικών ινών (το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτοχρόνως για κανονικές επικοινωνίες) είναι πολύ μικρότερο από την κατασκευή και συντήρηση ειδικών αισθητήρων κατά τόπους.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές έχουν κατασκευάσει μια πιλοτική εφαρμογή γύρω από το Πανεπιστήμιο του Stanford. Η υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα, είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο, στην σημερινή κατάσταση των τηλεφωνικών δικτύων του πλανήτη. Πολλές περιοχές έχουν ελάχιστη κάλυψη με δίκτυο οπτικών ινών ενώ άλλα δεν έχουν καθόλου. Μην ξεχνάτε πως στην Ελλάδα τα τελευταία μόνο χρόνια έχουν ξεκινήσει οι μελέτες και οι διαδικασίες για την αναβάθμιση του τηλεφωνικού δικτύου, από τους παρόχους.