Asus: "Οι επεξεργαστές 8ης γενιάς θα μπορούσαν να δουλέψουν και με τις παλιές μητρικές"

Η Intel αναγκάζει τους χρήστες να πάρουν καινούργιες μητρικές;
19 Οκτωβρίου 2017 09:50
Asus:

Λάδι στη φωτιά έρχεται να βάλει η Asus σε ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά την PC Hardware κοινότητα και την 8η γενιά επεξεργαστών της Intel. Συγκεκριμένα, πολλοί ήταν αυτοί που έμειναν δυσαρεστημένοι στο άκουσμα της είδησης πως οι Coffee Lake επεξεργαστές θα απαιτούν νέες μητρικές με το Z370 Chipset, παρόλο που έχουμε να κάνουμε με το ίδιο LGA 1151 socket.

Όπως αποκαλύπτει ο Product Manager των ROG motherboards της ASUS, Andrew Wu, θεωρητικά οι επεξεργαστές της 8ης γενιάς θα μπορούσαν να δουλέψουν και με τις παλιότερες μητρικές του Z270 chipset, αφού δεν υπάρχει κάποιος ρητός τεχνικός περιορισμός.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Bit-Tech ο Wu τόνισε πως δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές για να υποστηριχθούν οι νέοι επεξεργαστές από τις υπάρχουσες μητρικές, αλλά αυτό εξαρτάται από την απόφαση της Intel. Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος τεχνικός περιορισμός και απάντηση του ήταν η εξής:

Στην πραγματικότητα, όχι. Το power delivery σύστημα είναι λίγο διαφορετικό, αλλά όχι πολύ.

Στη συνέχεια ο Wu κλήθηκε να απαντήσει το κρίσιμο ερώτημα: “Οπότε σε περίπτωση που θέλατε και η Intel σας άφηνε, θα μπορούσατε να επιτρέψετε τη συμβατότητα με το Z270;” Η απάντηση του ήταν η εξής:

Ναι, αλλά αυτό προϋποθέτει μια αναβάθμιση του Management Engine και ένα BIOS Update. Η Intel με κάποιον τρόπο μπλόκαρε τη συμβατότητα.

Όπως φαίνεται δεν υπάρχει κάποιος τεχνικός περιορισμός που απαγορεύει τη συμβατότητα των επεξεργαστών της 8ης γενιάς με τις Z270 μητρικές που πολλοί χρήστες έχουν ήδη στην κατοχή τους, αλλά η Intel αποφάσισε να κάνει υποχρεωτική την αναβάθμιση στη νέα πλατφόρμα.