Η Western Digital στοχεύει στους 40TB δίσκους

Αλλάζει τεχνολογία η εταιρία για να επιτύχει τον σκοπό της
15 Οκτωβρίου 2017 04:15
Η Western Digital στοχεύει στους 40TB δίσκους

Πολλές είναι οι εξελίξεις τον τελευταίο καιρό, στην αγορά των αποθηκευτικών μέσων. Πριν λίγες μέρες η Western Digital αλλά και η Seagate ανακοίνωσαν την νέα γενιά σκληρών δίσκων με χωρητικότητες 14TB και 12TB αντίστοιχα. Η WD όμως, δεν φαίνεται να καθησυχάζεται.

Στην παρουσίαση της εταιρίας στο San Jose, διοικητικά στελέχη αποκάλυψαν πως η εταιρία πρόκειται να κάνει στροφή στις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί για την κατασκευή των HDD. Συγκεκριμένα η WD πρόκειται να επιστρατεύσει την τεχνολογία MAMR (Microwave Assisted Magnetic Recording) για να αντικαταστήσει, την μέχρι τώρα SMR (Shingled Magnetic Recording) με στόχο την τεράστια αύξηση χωρητικότητας των σκληρών δίσκων.

Η εταιρία είναι πεπεισμένη πως ο τρόπος για την επίτευξη μεγάλων μέσων αποθήκευσης, στους συμβατικούς μηχανικούς σκληρούς δίσκους, είναι μέσω της τεχνολογίας MAMR. Από την παρουσίαση δεν έλειψαν οι εκτιμήσεις, οι όποιες θέλουν την παραγωγή HDD με χωρητικότητα 40TB μέχρι το 2025 ενώ οι πρώτοι MAMR δίσκοι θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2019.

Πέρα από την επίτευξη μεγάλων χωρητικοτήτων, η χρήση της MAMR γίνεται για να μπορέσουν οι HDD να είναι οικονομικοί σε σχέση με τους SSD που έχουν κατακλύσει την αγορά. Αν και οι μη μηχανικοί δίσκοι έχουν μεγάλη παρουσία και σε οικιακά συστήματα αλλά και σε επαγγελματικά (servers, data-centers κλπ), η Western Digital ισχυρίζεται πως οι υπολογισμοί της έχουν δείξει ότι οι HDD δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα από την επαγγελματική αγορά και πως το 2020 περίπου το 90% των δεδομένων αποθηκευμένων σε datacenters θα βρίσκονται σε HDDs. Βέβαια το ίδιο δεν ισχύει για τους οικιακούς χρήστες που στρέφονται όλο και πιο γρήγορα στους SSDs.