Ψευδείς ειδήσεις για το χτύπημα στο Las Vegas ξεγελούν Facebook και Google

Οι αναρτήσεις είχαν πολύωρη εμφάνιση πριν ανακληθούν
04 Οκτωβρίου 2017 04:45
Ψευδείς ειδήσεις για το χτύπημα στο Las Vegas ξεγελούν Facebook και Google

Προβλήματα στους αυτοματισμούς και τους αλγόριθμους ελέγχου βρήκανε δυο μεγάλες εταιρίες, όταν μετά το τραγικό γεγονός των πυροβολισμών στο Las Vegas, που σημειώθηκε προχθές τη νύχτα, ψευδείς ειδήσεις από ιστοσελίδες παραπληροφόρησης ξεκίνησαν να εμφανίζονται στις πλατφόρμες του Facebook και της Google.

Λίγο μετά το τραγικό έγκλημα που άφησε 58 νεκρούς και πάνω 515 τραυματίες, ιστορία με πηγή το Gateway Pundit και τίτλο “Ο μακελάρης του Las Vegas ήταν υποστηρικτής του Δημοκρατικού κόμματος, της Rachel Maddow, του MoveOn.org και εμπλεκόμενος στο Anti-Trump Army” επικράτησε στην κορυφή των αρχικών σελιδών, χρηστών του Facebook ενώ ταυτόχρονα το σύστημα Crisis Response που μόλις το προηγούμενο μήνα παρουσίασε το κοινωνικό δίκτυο, ήταν αδύνατο να λειτουργήσει. Ενώ το Gateway Pundit έχει σημειωθεί ως πηγή ψευδών πληροφοριών πολλές φορές στο παρελθόν, οι ειδικοί ρωτούν πώς οι δικλίδες ασφαλείας του κοινωνικού δικτύου, επέτρεψαν την αναμετάδοση είδησης αυτού του ιστότοπου καθώς και για ποιό λόγο το ολοκαίνουριο σύστημα Crisis Response δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει.

Στην ίδια ακριβώς θέση, εκτός από το Facebook βρέθηκε και η μηχανή αναζήτησης της Google όταν για κάποιο, αδιευκρίνιστο ακόμα λόγο, οι αλγόριθμοι της εταιρίας μπέρδεψαν μια ανάρτηση, ακραίας πλάκας (troll), του πασίγνωστου forum, 4chan, για έγκυρη είδηση και την τοποθέτησαν πρώτη στην κατάταξη.

Και οι δύο εταιρίες κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις τόσο των δημοσιογράφων όσο και των ίδιων των χρηστών, ωστόσο οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν τόσο κατατοπιστικές. Στη περίπτωση του Facebook, όσον αφορά την λανθασμένη είδηση, στέλεχος της εταιρίας δήλωσε:

Η ομάδα παγκόσμιων εφαρμογών ασφαλείας της εταιρίας μας, εντόπισε τις ψευδείς ειδήσεις το πρωί και τις διέγραψε αμέσως. Ωστόσο η διαγραφή τους ήταν καθυστερημένη λόγω της δυσλειτουργίας των αλγορίθμων, κάτι που επέτρεψε την πολύωρη ανάγνωσή τους από το κοινό. [...] Λυπούμαστε πολύ που συνέβη κάτι τέτοιο και δουλεύουμε σκληρά για να μην αφήσουμε να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

Το στέλεχος της εταιρίας απέφυγε να τοποθετηθεί στην ανικανότητα λειτουργίας του Crisis Response. Όσο για το πρόβλημα της Google, η εταιρία ανακοίνωσε το παρακάτω:

Δυστυχώς νωρίς το πρωί υπήρξε στα top stories του google search μια ψευδής είδηση του 4chan [...] μέσα σε λίγες ώρες, αυτό το λάθος διορθώθηκε από τους αλγόριθμους και τους αυτόματους μηχανισμούς μας. [...] Ερευνούμε τον λόγο για τον οποίο αυτό συνέβη εξαρχής με σκοπό την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον.