Μεγάλες καταστροφές στο τηλεσκόπιο Arecibo από τον τυφώνα Maria

Αποκλεισμένοι ακόμα οι ερευνητές
24 Σεπτεμβρίου 2017 09:31
Μεγάλες καταστροφές στο τηλεσκόπιο Arecibo από τον τυφώνα Maria

Το Πουέρτο Ρίκο χτυπήθηκε σκληρά από τον τυφώνα Maria, εκτός όμως από την ανθρωπιστική καταστροφή με αρκετούς άστεγους και όλο το νησί χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, άσχημα είναι τα νέα και για την επιστημονική κοινότητα. Το ραδιοτηλεσκόπιο στο Arecibo Observatory υπέστη σημαντικές καταστροφές όταν βρέθηκε στο διάβα του τυφώνα, με μερικά μέρη του να χάνονται για πάντα, αφού ξηλώθηκαν από τους μανιασμένους ανέμους που έφταναν τα 250χλμ/ώρα. Ζημιές προκλήθηκαν και στο τεράστιο πιάτο, το οποίο είναι πλέον διάτρητο από τα αντικείμενα που έπεφταν πάνω του.

Επικίνδυνη είναι και η κατάσταση για τους ερευνητές εκεί, αφού μπορεί να έχουν φαγητό και νερό για μια εβδομάδα, αλλά οι δρόμοι για εκεί μπορεί να παραμείνουν κλειστοί παραπάνω από βδομάδα.

Η καταστροφή έρχεται σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για το Arecibo, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα στη χρηματοδότησή του από το NSF (National Science Foundation) και το μέλλον του κρίνεται αβέβαιο.

Το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo βρίσκεται σε λειτουργία από το 1963, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου και η συμβολή του στην επιστήμη όλα αυτά τα χρόνια ήταν ανεκτίμητη. Χρησιμοποιήθηκε για να ανακαλύψει τους πρώτους εξωπλανήτες και να ανιχνεύσει τα πρώτα οργανικά μόρια σε γαλαξίες εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά.