Ολοκληρώθηκε η πρώτη πλήρως ρομποτική οδοντιατρική επέμβαση

Πιθανή λύση της έλλειψης οδοντιάτρων στην Κίνα
23 Σεπτεμβρίου 2017 18:00
Ολοκληρώθηκε η πρώτη πλήρως ρομποτική οδοντιατρική επέμβαση

Επιτυχής στέφθηκε η παγκοσμίως πρώτη, πλήρως ρομποτική οδοντιατρική επέμβαση, η οποία έλαβε χώρα στην Κίνα με ασθενή μια γυναίκα με ανάγκη την εγκατάσταση δυο πρόσθετων δοντιών. Το ρομπότ προγραμματίστηκε συγκεκριμένα για την ασθενή, ενώ έγιναν οι κατάλληλες ηλεκτρονικές χαρτογραφήσεις της στοματικής κοιλότητας για να μπορεί το μηχάνημα να αναγνωρίζει τη θέση του. Μετά τις απαραίτητες δοκιμές, το ρομπότ ήταν έτοιμο να διεξάγει το χειρουργείο.

Συνολικά η επέμβαση διήρκεσε περίπου μια ώρα στην οποία το ρομποτικό μηχάνημα εμφύτευσε με τεράστια ακρίβεια τα δύο δόντια, τα οποία είχαν δημιουργηθεί από 3D εκτύπωση, ενώ όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν παρών. Κανένας δεν χρειάστηκε να παρέμβει στην όλη διαδικασία κάτι που έκανε τους ειδικούς και τους ερευνητές να θεωρήσουν το πείραμα επιτυχές.

Όλο αυτό μπορεί να είναι μια πιθανή λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κίνα με την έλλειψη οδοντιάτρων. Στην χώρα υπάρχουν πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι έχουν ανάγκη για εμφυτεύματα, ωστόσο επεμβάσεις λαμβάνουν μόνο το 1 εκατομμύριο αυτών.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα από την επέμβαση.