Αυτόνομα σκάφη περιπολίας από την Rolls-Royce

Μεγάλες κινήσεις στο ναυτιλιακό χώρο από την εταιρία
19 Σεπτεμβρίου 2017 06:09
Αυτόνομα σκάφη περιπολίας από την Rolls-Royce

Νέα ανακοίνωση από την εταιρία αυτοκινητοβιομηχανίας, Rolls-Royce, δηλώνει το ενδιαφέρον της εταιρίας να ασχοληθεί με την ναυπήγηση αυτόνομων πλοίων.

Η εταιρία έκανε γνωστό το project της για τα νέα, πλήρως αυτόνομα σκάφη περιπολίας τα οποία θα λειτουργούν μέσω μιας πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Η σχεδιαστική γραμμή που ακολούθησε η εταιρία είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή ενός κανονικού σκάφους και αυτό γιατί, όντας πλήρως αυτόνομο, το σκάφος δεν έχει ανάγκη από καμπίνες πληρώματος και αποθηκευτικούς χώρους. Η κίνηση θα προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από ηλεκτρικό μοτέρ 1.5MW καθώς αυτό είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, δε θέλει τακτή χρονικά συντήρηση όπως τα συμβατικά μοτέρ και τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές που το σκάφος δεν πρέπει να γίνει αντιληπτό. Η Rolls Royce, φαίνεται να έχει δώσει μεγάλο βάρος στο κομμάτι της αυτονομίας καθώς σχεδιάζει να το εξοπλίσει με ηλιακά panels και συσσωρευτές ενέργειας που θα φτάνουν τα 3,000kWh.

Η ανακοίνωση της εταιρίας δεν κάνει αναφορά στο κόστος του project ούτε τον εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης. Η εταιρία βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής πρωτοτύπων για να προσελκύσει πιθανούς αγοραστές.