Η "ηλεκτρική" Κίνα βάζει τέλος στα ορυκτά καύσιμα στα αυτοκίνητα

Αλλάζει για πάντα τη βιομηχανία
11 Σεπτεμβρίου 2017 07:11
Η

Ακούμε συχνά-πυκνά για ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες υπόσχονται να αποδεσμευτούν από τα ορυκτά καύσιμα, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα απαγόρευσης τέτοιων οχημάτων στα εδάφη τους. Κι ενώ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι πληθυσμοί και ο στόλος των οχημάτων δεν μπορούν να συγκριθούν με το γίγαντα της ανατολής.

Ο Αντιπρόεδρος Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας της Κίνας, Xin Guobin, αποκάλυψε πως η κυβέρνησή του αναπτύσσει ένα χρονοδιάγραμμα για απαγόρευση όλων των οχημάτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε συγκεκριμένη χρονιά, ξέρουμε όμως από Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία πως μια λογική υπόθεση είναι το 2040.

Η απόφαση, πέρα από περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος, αποτελεί μια πολύ σημαντική οικονομική κίνηση, που τοποθετεί την Κίνα στην κορυφή της ηλεκτρικής αγοράς και τεχνολογιών. Να σημειώσουμε πως ήδη διαθέτει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες του είδους, όπως η BYD και η Geely, στην οποία ανήκει η Volvo. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η ηλεκτρική τεχνολογία θα μειώσει την εξάρτηση της Κίνας από τις χώρες παραγωγής πετρελαίου.

Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά θα είναι τεράστιες. Παρόλο που οι Κινέζοι δεν κατέχουν αυτοκίνητα σε αναλογίες που έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, στους δρόμους της κυκλοφορούν 290 εκατομμύρια οχήματα. Πρόκειται για μια γιγαντιαία αγορά την οποία αν θέλουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων, θα πρέπει να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή.