Μπορούν οι εργοδότες να ελέγχουν τα εταιρικά emails των υπαλλήλων;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά
07 Σεπτεμβρίου 2017 07:33
Μπορούν οι εργοδότες να ελέγχουν τα εταιρικά emails των υπαλλήλων;

Το email είναι κάτι αρκετά προσωπικό, ωστόσο στην περίπτωση που αυτό είναι εταιρικό, εγείρονται μερικά ερωτήματα. Αν είναι δικό σας δηλαδή αλλά ανήκει στην εταιρία που εργάζεστε, πόσο “ιδιωτικά” μπορούν να είναι τα emails που λαμβάνετε και στέλνετε;

Την απάντηση έρχεται να δώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο αποφάσισε πως οι εργοδότες πρέπει να ενημερώνουν εκ προτέρων τους υπαλλήλους τους για το αν τα emails τους παρακολουθούνται. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να παραχωρούν κάποιο επίπεδο ιδιωτικότητας.

Όλα ξεκίνησαν δέκα χρόνια πριν, όταν ένας άντρας από τη Ρουμανία απολύθηκε, επειδή η εταιρία του ανακάλυψε πως χρησιμοποιούσε messaging account της δουλειάς για να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε πως τα δικαστήρια της Ρουμανίας δεν προστάτευσαν την ιδιωτική αλληλογραφία του, καθώς ο εργοδότης του δεν τον είχε ενημερώσει πως οι επικοινωνίες του παρακολουθούνταν. Η παρακολούθηση των emails είναι μια κοινή πρακτική των εταιριών για να περιορίζουν ζημιές στο IT σύστημά τους, να περιορίζουν διαρροές και να αποτρέπουν τυχόν παράνομες ενέργειες online.

Το πιο σημαντικό μάθημα που πήραμε με αυτή την απόφαση είναι πως, ενώ ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει την ιδιωτικότητα του υπαλλήλου στο χώρο εργασίας, δεν μπορεί να την εκμηδενίσει.

Η απόφαση, παρόλο που δεν απαγορεύει αυτού του είδους την παρακολούθηση, θέτει ψηλά στάνταρ για την δικαιολόγηση της εφαρμογής της. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας στο χώρο εργασίας.