Ενδείξεις για ύπαρξη νερού στους πλανήτες του Trappist-1 

Ενθαρρυντικά στοιχεία από το τηλεσκόπιο Hubble

Ενδείξεις για ύπαρξη νερού στους πλανήτες του Trappist-1

Οι πέντε πλανήτες στο μέγεθος της Γης που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Trappist-1, είναι πολύ πιθανό να διαθέτουν “σημαντικές ποσότητες νερού”. Ο Trappist-1 είναι ένα άστρο-νάνος 39 έτη φωτός από τη Γη και μελετώντας την υπεριώδη ακτινοβολία του που “χτυπάει” τους εφτά πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά με το τηλεσκόπιο Hubble, η ομάδα των επιστημόνων κατέληξαν μεθοδικά σε αυτό το συμπέρασμα.

Συγκεκριμένα, θεωρούν πως οι έξι από τους εφτά πιο κοντινούς στο άστρο πλανήτες “μπορεί να έχουν χάσει περισσότερο από 20 Γήινους ωκεανούς νερού” στη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, από αυτούς, οι πέντε ίσως να έχουν κρατήσει μέχρι και τώρα ποσότητες νερού, με τους τρεις να βρίσκονται μέσα στην “κατοικήσιμη ζώνη”, απόσταση από το άστρο δηλαδή που θα μπορούσε να συντηρήσει νερό σε υγρή μορφή και κατ’ επέκταση ζωή.

Η αποτελεσματικότητα της φωτόλυσης αναμένεται κάτω από το 20%, οπότε όλοι οι πλανήτες εκτός των Trappist-1b και c θα μπορούσαν να συντηρούν σημαντικές ποσότητες νερού.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) παραδέχεται πως με τα σημερινά δεδομένα και τηλεσκόπια “δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε οριστικό συμπέρασμα για την ύπαρξη νερού στους πλανήτες”.

Ωστόσο, ακόμα και η ύπαρξη νερού δεν μπορεί να εγγυηθεί την ύπαρξη ζωής. Όπως διαπίστωσαν ομάδες αστρονόμων, η βίαιη συμπεριφορά του άστρου με την ταχεία περιστροφή και της υπεριώδης εκλάμψεις κάνει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο σύστημα μικρή, αφού η ακτινοβολία του Trappist-1 μάλλον έχει καταστρέψει τις ατμόσφαιρες των πλανητών.

Σίγουρα δε λέμε πως πρέπει να πάψουμε να αναζητούμε ζωή γύρω από άστρα ερυθρών νάνων, αλλά τα αποτελέσματα μας δείχνουν πως πρέπει να στοχεύουμε κυρίως άστρα που μοιάζουν περισσότερο με τον Ήλιο μας.

1 σχολιο(α)