Φωτογραφίες από την ολική έκλειψη Ηλίου στις ΗΠΑ

Ένα έθνος μαγεμένο
22 Αυγούστου 2017 06:39
Φωτογραφίες από την ολική έκλειψη Ηλίου στις ΗΠΑ

Από το Όρεγκον μέχρι τη Νότια Καρολίνα, η ιστορική ολική έκλειψη Ηλίου που ήταν ορατή από τις ΗΠΑ, βύθισε στο σκοτάδι για λίγα λεπτά μια νοητή γραμμή μερικών χιλιομέτρων σε πλάτος. Μια μερική έκλειψη ήταν ορατή στις υπόλοιπες ΗΠΑ, ακόμα και σε περιοχές του Καναδά και του Μεξικού.

Στο διάβα της η έκλειψη συνάντησε μαγεμένα πλήθη τα οποία είχαν συρρεύσει κατά χιλιάδες σε πάρκα, γήπεδα και ανοιχτούς χώρους για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο. Ακόμα και κωμοπόλεις των ΗΠΑ που βρισκόταν κάτω από το πεδίο της ολικής έκλειψης, είδαν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, ακόμα και από το εξωτερικό.

Η πλήρης έκλειψη διήρκησε μόλις 2 λεπτά σε μια ακτίνα 112 χιλιομέτρων που διέσχισε τις ΗΠΑ από ακτή σε ακτή. Στην κορύφωση του φαινομένου, αν ο ουρανός ήταν καθαρός, μπορούσε κανείς να δει την κορώνα του Ήλιου, ένα λευκό δαχτυλίδι γύρω από τη Σελήνη η οποία μπλόκαρε τον Ήλιο.

Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης παρατηρείται λόγω μιας ιδιόρρυθμης σύμπτωσης. Ο Ήλιος είναι 400 φορές μεγαλύτερος από τη Σελήνη, απέχει όμως 400 φορές μακρύτερα από τη Γη από ότι η Σελήνη. Έτσι όταν Σελήνη και Ήλιος ευθυγραμμίζονται, δίνεται η ψευδαίσθηση πως έχουν το ίδιο μέγεθος και έτσι η Σελήνη μπλοκάρει τον Ήλιο. Το φαινόμενο αυτό θα πάψει να υφίσταται σε 620 εκατομμύρια χρόνια, αφού η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη 4 εκατοστά κάθε χρόνο. Έτσι, θα  έρθει μια στιγμή που η απόσταση της Σελήνης από τη Γη θα αυξηθεί κατά 23.410 χιλιόμετρα και το μέγεθός της δε θα είναι ικανό να καλύψει ολόκληρο τον Ήλιο, ούτε καν στην πιο κοντινή της τροχιά από τη Γη. Αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που μια ολική έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή από τη Γη.