Επιστολή που εξυμνεί την ανωτερότητα των αντρών φέρνει σε δύσκολη θέση την Google

Απόλυση του υπαλλήλου μετά από έντονες αντιδράσεις
08 Αυγούστου 2017 06:39
Επιστολή που εξυμνεί την ανωτερότητα των αντρών φέρνει σε δύσκολη θέση την Google

Η Google αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες με ανεξάρτητες αρχές των ΗΠΑ που υποστηρίζουν πως πληρώνει μεγαλύτερους μισθούς στους άντρες από τις γυναίκες υπαλλήλους της και η τελευταία εξέλιξη έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά. Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο James Damore, μηχανικός λογισμικού της εταιρίας εξέδωσε δεκασέλιδο μανιφέστο, στο οποίο καταδικάζει τις προσπάθειες της Google για ισότητα και εξηγεί για ποιους λόγους οι άντρες είναι βιολογικά καταλληλότεροι για να δουλεύουν στην tech βιομηχανία από τις γυναίκες.

Η επιστολή εντοπίστηκε πρώτα από το Motherboard, ενώ έγινε viral όταν το Gizmodo έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο. Η αρχική απάντηση της Google ήταν ήπια, με την Danielle Brown, Αντιπρόεδρο της διαφορετικότητας στην εταιρία, να τονίζει πως οι απόψεις του δεν υιοθετούνται, ούτε προωθούνται, ούτε ενθαρρύνονται από την εταιρία.

Μέρος της δημιουργίας ενός ανοιχτού περιβάλλοντος που τους συμπεριλαμβάνει όλους, είναι και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας στην οποία αυτοί με διαφορετικές απόψεις, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών πολιτικών ιδεών, αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Οι έντονες αντιδράσεις όμως εναντίον του Damore κινητοποίησαν τον ίδιο τον CEO της Google, Sundar Pichai, ο οποίος έστειλε ένα αυστηρού ύφους email σε όλους τους υπαλλήλους της εταιρίας.

Τα λόγια μας έχουν βάρος. Η γραμμή για την προώθηση επικίνδυνων φυλετικών στερεοτύπων στο χώρο εργασίας ξεπεράστηκε. Το να λες πως μια ομάδα συναδέλφων έχουν χαρακτηριστικά που τους κάνουν λιγότερο ικανούς βιολογικά για την εργασία είναι προσβλητικό και δεν είναι OK.

Και ενώ τα λόγια του Pichai δεν αναφέρουν ρητά κάποια απόλυση, ο ίδιος ο Damore επιβεβαίωσε στο Bloomberg πως απολύθηκε λόγω παραβίασης του κώδικα συμπεριφοράς της εταιρίας.