Ένα ακόμη χτύπημα στη μαύρη αγορά ναρκωτικών του internet

Μετά το SilkRoad ήρθε η σειρά του AlphaBay
15 Ιουλίου 2017 09:24
Ένα ακόμη χτύπημα στη μαύρη αγορά ναρκωτικών του internet

Ακόμα μια, από τις πιο ξακουστές μαύρες αγορές, του deep web έκλεισε από τις αρχές. Σε μια αποστολή που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία από τις αστυνομικές αρχές των Η.Π.Α, Καναδά και Ταϊλάνδης εντοπίσθηκε ο ένας από τους ιδιοκτήτες και ιδρυτές του AlphaBay Market καθώς και οι διακομιστές της σελίδας.

Ο 26χρονός Alexandre Cazes (DeSnake) συνελήφθη στην χώρα της Ταϊλάνδης στις 5 Ιουλίου με κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατοχής. Μαζί με αυτόν η αστυνομία κατάσχεσε αδιευκρίνιστο ποσό εκατομμυρίων δολαρίων σε ρευστό, ηλεκτρονικό πορτοφόλι με Bitcoins καθώς και τέσσερα αμάξια Lamborghini. Ο Cazes, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, στη Bangkok, μια ώρα πριν την απόφαση έκδοσης του στης Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπηρεσία του AlphaBay είχε καταφέρει να είναι η μεγαλύτερη αγορά για σκληρά ναρκωτικά, όπλα, κλεμμένες οικονομικές πληροφορίες και άλλα παράνομα αγαθά σε όλο τον κόσμο. Με πάνω από 300 χιλιάδες αγγελίες μπορούσε να φέρει στους ιδιοκτήτες του κέρδος κάποιων εκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα.

Ωστόσο μάλλον αυτό που τους πρόδωσε ήταν ένα προγραμματιστικό λάθος στη σελίδα που είχε ανακαλυφθεί πριν κάποιο καιρό. Το πρόβλημα αυτό επέτρεπε στον καθένα να βλέπει και να διαβάζει τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών της πλατφόρμας. Από τότε, παρόμοιες σελίδες δημιούργησαν προγράμματα bug bounty που θα επιβραβεύσουν όποιον τους αναφέρει κάποιο ελάττωμα στη σελίδα τους.