Audi A8: Αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3

Η Audi περνάει σε νέα εποχή
12 Ιουλίου 2017 09:59
Audi A8: Αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3

Την αυτόνομη οδήγηση στα αυτοκίνητα θα τη βλέπουμε  όλο και περισσότερο στο μέλλον, αφού όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές αναπτύσσουν τέτοια συστήματα. Για την Audi, το πέρασμα στην αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 γίνεται με τη νέα ναυαρχίδα της,  το Audi A8.

Η Audi ονομάζει το σύστημα Traffic Jam Pilot. Επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται μόνο του σε ταχύτητες έως και 60km/h. Το αυτόνομο χαρακτηριστικό θα περιοριστεί σε αυτοκινητόδρομους όπου η κίνηση είναι διαχωρισμένη σε λωρίδες. Οι αισθητήρες του αυτοκινήτου και οι δορυφορικές οδηγίες κατεύθυνσης θα ορίσουν αν είναι ασφαλές να επιτρέψουν στον οδηγό να ενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό. Ο ίδιος θα μπορεί να πάρει τα χέρια από το τιμόνι, αλλά θα κληθεί με ηχητικά και οπτικά σήματα ανά πάσα στιγμή να πάρει τον έλεγχο αν το σύστημα το κρίνει σκόπιμο.

Το hardware του Audi A8 μπορεί να είναι επιπέδου 3 στην αυτονομία, αλλά νομοθετικά θα παραμείνει ως επιπέδου 2, μέχρι να αναπτυχθεί η νομοθεσία στις αγορές που απευθύνεται. Στη Γερμανία, αναμένεται να επιτραπεί το επίπεδο 3 την επόμενη χρονιά. Να σημειώσουμε πως η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2 σημαίνει εν συντομία πως το σύστημα έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος αλλά απαιτεί την αμέριστη προσοχή του οδηγού στο δρόμο επιβάλλοντας τα χέρια να βρίσκονται στο τιμόνι έτοιμα να αντιδράσουν, ενώ το επίπεδο 3 επιτρέπει στον οδηγό να ασχολείται με άλλα πράγματα εκτός της οδήγησης και καλεί για την ανάληψη ελέγχου μόνο σε περίπτωση ανάγκης.