Η Σελήνη και ο Δίας από την κάμερα του Game Boy

2-bit φωτογραφίες από αστροφωτογράφο
06 Ιουλίου 2017 07:59
Η Σελήνη και ο Δίας από την κάμερα του Game Boy

Είναι αλήθεια πως τα megapixels δεν είναι ο απόλυτος καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας των φωτογραφιών, αλλά ένας αστροφωτογράφος το πήγε στο άλλο άκρο. Ο Alexander Pietrow φωτογράφισε τη Σελήνη και τον Δία, χρησιμοποιώντας την Game Boy Camera, το αξεσουάρ του Game Boy που κυκλοφόρησε το 1998. Πρόκειται για μια  2-bit κάμερα με CMOS αισθητήρα 128x112 και όταν κυκλοφόρησε ήταν η μικρότερη ψηφιακή κάμερα στον κόσμο.

Δεν είμαι ο μόνος που σκέφτεται έτσι, καθώς υπάρχουν αμέτρητα mods και hacks στο internet, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη μικρή κάμερα με τρόπους που η Nintendo πιθανώς δε έχει οραματιστεί ποτέ. Έτσι, αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να κάνω αστροφωτογραφία με αυτή την κάμερα. Ψάχνοντας στο internet, εξεπλάγην που κανείς δεν το είχε δοκιμάσει στο παρελθόν και αποφάσισα να το κάνω.

Η κάμερα του Game Boy προσαρμόστηκε σε ένα 1838 Fraunhofer τηλεσκόπιο 6’’ στο παλιό αστεροσκοπείο του Leiden. Και ενώ οι εικόνες δεν είναι κάτι που θα ανέβαζε η NASA στο site της, αν αναλογιστεί κανείς την “αρχαία” τεχνολογία της κάμερας, είναι εντυπωσιακές.