Lightyear One, το πρώτο πλήρως αυτόνομο ενεργειακά αυτοκίνητο

Το μόνο που χρειάζεται είναι ηλιακή ενέργεια
30 Ιουνίου 2017 21:02
Lightyear One, το πρώτο πλήρως αυτόνομο ενεργειακά αυτοκίνητο

Με την Tesla να κρατάει το στέμμα στην αγορά αυτοκινήτων εναλλακτικών καυσίμων και τους ανταγωνιστές της να παλεύουν για τη δεύτερη θέση, η Ολλανδικής καταγωγής, Lightyear, είναι πολλά υποσχόμενη και ίσως να έχει μια ευκαιρία στη διεκδίκηση του θρόνου.

Η startup εταιρία δημιουργήθηκε από πρώην μέλη της ομάδας Solar Team Eindhoven, που το 2014 παρουσίασαν το μοναδικό πρωτότυπο αυτοκίνητο που κινούνταν μόνο με την ενέργεια που συνέλλεγε από τον ήλιο. Με την εμπειρία που αποκόμισαν από εκείνο το project, δημιούργησαν το Lightyear One, ένα υπερπολυτελές sedan που κατά τα λεγόμενα τους είναι απόλυτα αυτόνομο (κάτω από τις ιδανικές συνθήκες).

Οι κατασκευαστές του One δηλώνουν πως το όχημα θα μπορεί πλήρως φορτισμένο να έχει εμβέλεια 800 χιλιόμετρα, ενώ αν βρίσκεται σε ευνοϊκό κλίμα υπάρχουν λίγες πιθανότητες να αδειάσει εντελώς τους συσσωρευτές ενέργειας του. Αυτό αλλάζει τα πάντα στο τοπίο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αφού ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας τώρα είναι τα περιορισμένα δίκτυα φόρτισης. Το Lightyear One υπόσχεται πως θα κινείται για μήνες πριν χρειαστεί να συνδεθεί σε κάποιο δίκτυο.

Το αυτοκίνητο φυσικά θα έρχεται εξοπλισμένο και με είσοδο για φόρτιση από το συμβατικό ηλεκτρικό δίκτυο καθώς και με κύκλωμα που θα αξιοποιεί την συσσωρευμένη ηλιακή ενέργεια για να τροφοδοτήσει οτιδήποτε θελήσει ο χρήστης.

Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, το Lightyear One αγγίζει την ακριβή κατηγορία των μηχανοκίνητων. Με την πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα του, το όχημα θα κοστίζει στην Ευρώπη, περίπου 120.000€. Αναμένονται 10 μόλις αυτοκίνητα να περάσουν στη γραμμή παραγωγής το 2019 και ακόμα 100 το 2020.